Kymenlaaksolaiset Retu, Tyyne ja Minni sankarikoiriksi

Suomen Kennelliitto myöntää tänä vuonna sankarikoiran arvon 15 koiralle ja neljä koiraa saa kunniamaininnan. Kymenlaaksosta sankarikoiran arvon saa kolme koiraa. Haminalaiset Tyyne ja Minni havaitsivat tulipalon ja herättivät omistajansa. Poliisikoira Retu puolestaan löysi kadonneen miehen metsästä.

maltillisuus
Tyyne - sankarikoiraYLE

Mika Hämäläinen ja hänen vaimonsa Tiina asuivat Haminan Husulassa paritalossa ja heillä on Tyyne-koira. Huhtikuisena yönä heillä oli hoidossa myös tyttärensä Minni-koira.

Tiina heräsi Minnin ja Tyynen levottomuuteen huhtikuussa aamuyöllä noin kello 5.20. Rauhoiteltuaan koiria Tiina nukahti, mutta koirat herättivät hänet nopeasti uudestaan.

Tiina Hämäläinen kävi katsomassa keittiön ikkunasta näkyisikö sieltä jotain poikkeavaa, mutta hän näki vain sumua. Vessan oven avattuaan hän kuitenkin haistoi savun hajun ja meni katsomaan olohuoneen ikkunasta ulos. Naapurin puolella näkyivät liekit, josta palo sai alkunsa.

Tiina herätti miehensä Mikan ja he hälyttivät palokunnan. Palovaroittimet hälyttivät vasta savusukeltajien ollessa palavassa talossa.

-Tilanne oli todella sekava, kun heräsin. Vaimo huusi, että talo palaa, kertoo Mika Hämäläinen.

-Laitoimme äkkiä koirat kuljetuslaatikoihin ja kanin häkkiin ja veimme ne ulos. Itse ehdimme pukea jotain vaatetta päälle.

Mika Hämäläinen ehti ottaa myös muutaman arvokkaista soittimistaan mukaan ulos.

-Kaiken kaikkiaan meillä oli vain pari minuuttia aikaa toimia; kerätä tavaroita ja juosta karkuun.

Puurakenteinen paritalo tuhoutui kokonaan.

-Sekä naapurin että meidän puolelta meni kaikki. Talo oli purueristeinen eli purua oli sekä seinissä että katossa. Kuiva puru on kuin ruutia, toteaa Mika Hämäläinen.

-Vaikka koti meni, niin minä, Tiina, Tyyne, Minni sekä kääpiökani-Väiski selvisimme. Se on tärkeintä!

Perhoskoira Tyynen, 7kk, ja monirotuisen Minnin, 1v, sinnikkyys omistajan herättämisessä pelasti heidät kaikki.

-Palovaroittimesta ei ollut mitään hyötyä. Ilman koiria emme olisi enää hengissä.

-Nuoresta iästään huolimatta Tyyne osaa pitää huolta omistaan ja reviiristään. Nytkin täällä, missä tällä hetkellä asumme, Tyyne ilmoittaa heti, jos pihalla liikkuu joku, kehuu Mika Hämäläinen Tyyneä.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen lausunnon mukaan koirien reagointi helpotti ihmisten pelastautumista.

Retu löysi kadonneen

Kymenlaakson poliisilaitoksen poliisikoira, saksanpaimenkoira Retu palkitaan myös sankarikoirana.

Kesäkuussa hätäkeskus sai kello 00.30 ilmoituksen 69-vuotiaasta parkinsonin tautia sairastavasta mieshenkilöstä, joka oli kadonnut puolisonsa huomaamatta kesämökiltään iltakymmenen aikaan. Kadonneella ei ollut mukana puhelinta, kenkiä eikä ulkovaatteita.

Kouvolan poliisista hälytettiin poliisipartio, joka pyysi Haminasta koirapartiota avukseen. Poliisikoira Retun kanssa yritettiin aluksi ottaa jälkeä mökin ympäriltä siinä kuitenkaan onnistumatta, joten siirryttiin henkilöetsintään.

Tapahtumahetkellä ilma oli melko tyyni. Noin kahden tunnin etsimisen jälkeen kadonnut löytyi kello neljän aikaan noin 300 metrin päästä mökistään, metsästä makaamassa huonossa kunnossa.

Retu oli haistanut kadonneen noin 20 metrin päästä ja hajun saatuaan ryhdistäytynyt terävästi, haukahtanut ja sännännyt kohti metsää. Retu ilmoitti kadonneen löytymisestä haukkumalla.

Kadonnut oli niin uupunut, että hädin tuskin pystyi puhumaan eikä kyennyt itse nousemaan ylös. Saatuaan vettä hänet vietiin takaisin mökille odottamaan sairasautoa. Liikuttuneena mies kertoi, että ilman löytäjiään hän olisi jäänyt metsään.

Retu ja hänen olivat onnellisia onnistumisen johdosta, olihan se heidän ensimmäinen onnistuminen. Jäljen ja henkilöetsinnän osalta Retu on suorittanut käyttöönottotarkastuksen, mutta peruskoulutus on vielä kesken.

Lähteet: YLE Kymenlaakso