1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyhy riesana sairaalassa ja päiväkodissa

Joensuussa kärsitään syyhyepidemiasta. Syyhyä on Kotilahden sairaalassa ja läheisessä Petäikkölän päiväkodissa Hukanhaudalla.

Kuva: Yle

JOENSUU Kotilahden Kotipesä-osastolla syyhyä on esiintynyt kahdeksalla potilaalla ja neljällä hoitajalla. Kaikki osaston potilaat ja hoitohenkilökunta ovat saaneet syyhyhoidon, hoidon saaneita on yhteensä 70.

Petäikkölän päiväkodissa hoidossa olevien lasten vanhemmille on tiedotettu asiasta ja annettu hoito-ohjeet.

Syyhyn aiheuttaa hämähäkkieläimiin kuuluva syyhypunkki, joka leviää ihmisestä toiseen läheisen kontaktin tai esimerkiksi lakanoiden ja vaatteiden välityksellä.

Syyhypunkki aiheuttaa kutinaa ja ihottumaa

Syyhyn oireet, kutina ja ihottuma, alkavat vasta 3 - 6 viikon kuluttua tartunnasta, kun elimistö muodostaa vasta-aineita punkkia ja sen eritteitä kohtaan. Alkuvaiheessa ei ihossa näy mitään poikkeavaa, mutta kutinan ja raapimisen jatkuessa tulee tyypillisiin paikkoihin kuten sormiväleihin, kämmeniin, ranteisiin ja pikkulapsilla myös jalkapohjiin punkkinaaraan kaivamia 0,5 - 1 cm pituisia käytäviä.

Vähitellen ihottuma leviää myös muualle vartaloon ja raajoihin. Kasvojen alueella ihottumaa ei yleensä aikuisilla esiinny, lapsilla voi ihottumaa olla myös kasvojen alueella.

Syyhy hoidetaan Nix-voiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä. Hoidon yhteydessä on huolehdittava vuodevaatteiden pesusta.

Kaupunki kehottaa henkilöitä, joilla on ollut kontakti Kotilahden sairaalan Kotipesä-osastolle tai Petäikkölän päiväkotiin ja joilla on kutiseva ihottumaa, ottamaan yhteyttä Joensuun terveyskeskuksen hygieniahoitajaan. Hänet tavoittaa numerosta 050 365 7113.