1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viidesosa Bangkokista veden vallassa

Yksi viidesosa Bangkokista on nyt tulvavesien alla, sanoi kaupungin viranomainen torstaina. Viranomaisten mukaan asukkaiden tulisi varautua evakuointeihin. Thaimaalaiset arvostelevat yhä kiihkeämmin hallitusta kriisin hoidosta.

Yhdysvaltain laivaston julkaisemassa kuvassa näkyy tulvatuhoja kartoittava pelastushelikopteri ja veden alle peittyneitä alueita Bangokin lähellä Thaimaassa. Kuva: Yhdysvaltain laivasto / EPA

Useimmat ihmiset ovat jääneet koteihinsa tulvavesistä huolimatta. Ruoasta ja juomavedestä on monin paikoin puutteita Bangkokin esikaupunkialueilla, jonne tulvavedet ovat valuneet turvavallien suojellessa kaupungin keskustaa. Asukkaita uhkaavat myös sähkökatkot sekä likavesien aiheuttamat tulehdukset ja epidemiat.

Bangkokin hallintoviranomaisen mukaan kukaan ei pysty arvioimaan tulva-alueilla olevien ihmisten määrää. Kaupungin väliaikaissuojissa on noin 11 000 ihmistä, mutta alueilla asuu satoja tuhansia.

Esikaupunkien asukkaat arvostelevat hallitusta kiivaasti siitä, että heidän kotinsa on uhrattu keskustan luksuskauppakeskusten, hienostohotellien ja rikkaan eliitin kotien suojelemiseksi. Joillain alueilla on ollut jo väkivaltaisia välikohtauksia, kun asukkaat ovat yrittäneet avata tulvapatoja.

Tulvissa on kuollut maanlaajuisesti jo lähes 440 ihmistä.