1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Musiikin asiantuntijat pitävät Mikko Franckin kautta oopperassa vanhoillisena

Satavuotiaan Kansallisoopperan ohjelmisto herättää asiantuntijoissa ristiriitaisia tunteita. Etenkin juhlavuoden teosvalintoja on pidetty konservatiivisina. Oopperan taiteellisen johtajan Mikko Franckin kaudella merkittävät nykyteokset ovat loistaneet poissaolollaan.

kulttuuri
Mikko Franck johtaa orkesteria
YLE

Kansallisoopperan tuleva ensi-ilta, John Adamsin nykyooppera Doctor Atomic on poikkeus Mikko Franckin ohjelmistossa, joka on suosinut ikivihreitä ja hittioopperoita.

- Ohjelmisto on ollut ehkä hieman ponneton ja aika perinteinen siinä mielessä, että olemme aika paljon kuulleet Verdiä. Mitään sellaista erityisen veret seisauttavaa ei ole nähty, sanoo musiikkikriitikko ja tutkija Liisamaija Hautsalo.

Mikko Franck aloitti työnsä keskellä kaaosta nelisen vuotta sitten. Umpisolmuun ajautunut Kansallisooppera pantiin kovalla kädellä uusiksi.

- Franck joutui hyvin nopeasti kokoamaan ensimmäisten kausiensa ohjelmat. Kiire näkyi. Ensimmäiset pari vuotta meni vähän haparoiden, toteaa puolestaan Rondo-lehden päätoimittaja Harri Kuusisaari.

Kansallisoopperan perustamisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Juhlateos, lastenooppera Robin Hood tilattiin Jukka Linkolalta.

- Jukka Linkolan teos ei oikein täyttänyt tehtäväänsä oopperan 100-vuotisteoksena, ja toinen teos jonka piti olla Ilkka Kuusiston Aino Ackté -aiheinen teos, ei toteutunut lainkaan, musiikkikriitikko ja tutkija Liisamaija Hautsalo sanoo.

Kansallisooppera ilmoitti yllättäen viime toukokuussa, että Franckin kausi oopperassa päättyy kesällä 2013. Tiedotteen mukaan Franck "jatkaa hyvillä mielin kohti uusia tuulia". Oopperan uuden taiteellisen johtajan haku on parhaillaan käynnissä.

- Minusta pitäisi selvästi laittaa verkot kansainvälisille vesille, sillä suomalaista oopperakulttuuria on vaivannut vähän nurkkakuntaisuus, sanoo Rondo-lehden päätoimittaja Harri Kuusisaari.

-Tämä oma oopperakirjallisuutemme ja tuntemus on sellainen asia, että se kuuluisi taiteellisen johtajan tehtäviin. Näin ollen ulkopuolelta tuleva joutuisi aika tavalla kovan haasteen eteen, Liisamaija Hautsalo jatkaa.

Oopperan uusi taiteellinen johtaja on määrä julkistaa vielä tänä vuonna.

Lähteet: YLE Uutiset / Jonni Aromaa

Lue seuraavaksi