Eteläsavolainen hiihto tähtää olympialaduille viimeistään 2020

Etelä-Savoon on hiihdossa asetettu kunnianhimoinen tavoite. Tarkoitus on saada eteläsavolaisnimi olympialaduille viimeistään vuonna 2020.

hiihtolajit
Antti Lampinen.
Antti Lampisen tähtäin on jo vuodessa 2014.Yle Arkistokuva

Tavoitteeseen pyritään piristämällä seuratoimintaa. Suur-Savon hiihdon uuden puheenjohtajan Heikki Hämäläisen mielestä maakuntaan on saatava vahvoja viestijoukkueita ja enemmän harrastajamassaa, mistä lahjakkuuksia voi seuloutua. Lahjakkaimmat yksilöt on myös saatava perustettaviin harjoitusryhmiin mukaan.

- Se on ainakin ajatuksena, että näitä viestiporukoita pyrittäisiin keskittämään. Valmennus menee tietysti läpi koko piirin ja ketään ei jätetä ulkopuolelle. Seuratoiminta pitääkin saada laajasti toimimaan koko piirin alueella, hahmottelee Hämäläinen.

Tarkoitus on saada myös päätoimisia valmentajia seuratoimintaa luotsaamaan.

- Joka seuraan jos saataisiin, niin se olisi hyvä, toteaa Hämäläinen.

Antti Lampisen tähtäin jo vuodessa 2014

Huoltopiste on hiihtäjä Antti Lampiselle kaikkein pyhin paikka heti hiihtoladun jälkeen. Viimeinen isku sukseen haetaan pohjan kuvioilla, joilla pienennetään kitkaa lumeen. Lauantaina Levin suuntaan leirille matkaava Lampinen toivoisi jo kiireesti lunta ja pakkasta.

Juuri punttisalilta tullut Lampinen kertoo testitulosten menneen mukavasti eteenpäin, voimatasot ovat parantuneet. Viime talvi oli haastavan vaikea sairasteluineen ja ylikunto-oireineen.

- Viime viikonlopun Vuokatin kisat osoitti, että aikataulussa ollaan ja suunta on oikea. Harjoitussuunnitelmia ei tarvitse muuttaa. Vuokatin säilölumella oli loistavat olosuhteet vaikka lämmintä oli melkein kymmenen astetta ja vettä satoi kaatamalla, kertoo Lampinen.

Muutaman vuoden paikallaan junnauksen jälkeen tähtäin on taistella keväällä SM-mitaleista viidelläkympillä Imatralla.

Lampisen mielestä olympiatason hiihtäjän löytäminen Etelä-Savosta viimeistään vuodeksi 2020 on kova tavoite.

- Uuden puheenjohtajan, rahoituksen ja tavoitteellisten urheilijoiden yhtälöllä tavoite on realistinen, arvioi Lampinen.

Lampista ajatellen visio ei muuta henkilökohtaisia suunnitelmia ja tavoitteita mitenkään. Tavoitteena on päästä vuoden 2014 Sotshin olympialaisiin.

Lähteet: YLE Etelä-Savo