Ehkäisykapseli sopii huonomuistiselle

Käsivarteen asennettavan ehkäisykapselin suosio on kasvussa. Ehkäisykapseleiden, eli implantaattien, myynti on nelinkertaistunut tänä vuonna.

Kotimaa
Bayer Oy

25-vuotias Piitu Venhola otti ensimmäisen ehkäisykapselinsa 20-vuotiaana. Entisenä e-pillereiden ja ehkäisykapselin käyttäjänä hän on ollut tyytyväinen kapselin helppouteen.

- Siinä on se etu, että tietää kapselin erittävän hormonia tasaisesti eikä tarvitse muistaa sen vaihtamista.

Venhola kertoo, ettei kapselia edes huomaa.

- Jotkut ihmettelevät, miten olen voinut laittaa kapselin ihon alle. Joskus sitä vaan kokeilee, että onhan se vielä paikoillaan.

Ehkäisykapseli on pieni, tulitikun kokoinen sauva, joka asennetaan paikallispuudutuksessa ihon alle käsivarteen. Kapselin ehkäisyteho perustuu keltarauhashormoniin, jota vapautuu kapselista elimistöön tasaisesti. Noin kahdensadan euron hintainen kapseli vaihdetaan uuteen kolmen tai viiden vuoden välein.

Käyttö silti marginaalista

Vaikka ehkäisykapseleiden myynti on kasvussa, on se yhä hyvin marginaalinen ehkäisymenetelmä, eikä varsinaisesta trendistä voi puhua. E-pillerit pitävät pintansa suomalaisten suosituimpana ehkäisymenetelmänä ja kondomit tulevat kakkosena. Ehkäisykapselia käyttää vain noin prosentti ehkäisyä käyttävistä naisista. Niiden myynti on kuitenkin nelinkertaistunut tänä vuonna.

Ehkäisykapselit saattavat kuitenkin sopia niille, jotka eivät voi käyttää estrogeeniä sisältävää hormoniehkäisyä. Ylilääkäri Satu Suhonen Helsingin kaupungin ehkäisyneuvolasta kertoo, että kyse ei ole mistään ehkäisymenetelmien murroksesta.

- Ei siitä varmasti koko kansan ehkäisymenetelmää tule, mutta se tulee pysymään hyvänä ja varteenotettavana vaihtoehtona.

Piitu Venhola luottaa ehkäisykapselin tehoon, eikä hän ole suunnitellut kapselista luopumista.

- Varmaan siihen asti, jos lapsia tulee tehtyä, sitten voi miettiä uudestaan.

Lähteet: YLE Uutiset