1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulttuurirahaston Stradivarius paljastui Amatiksi - arvo puolittui

Antonio Stradivarin viuluksi luultu Suomen Kulttuurirahaston nimekkäin soitin onkin osoittautunut viulunrakentajasuku Amatin tuotokseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että viulun arvo alenee noin puoleen aiemmin arvioidusta. Kulttuurirahasto kertoo myös hankkineensa uuden viuluharvinaisuuden, barokkiviulun 1600 - 1700-lukujen taitteesta.

kulttuuri
Elina Vähälä ja professori Faltinin viulu.
Elina Vähälä ja professori Faltinin viulu.Suomen Kulttuurirahasto

Kulttuurirahasto osti Stradivariukseksi luullun viulun vuonna 1993. Muutama kuukausi sitten alettiin kuitenkin epäillä, ettei viulu olisikaan Stradivarin rakentama.

Viulua tutkineet asiantuntijat päätyivät siihen,että tekijä on toisen cremonalaisen viulunrakentajasuvun edustaja Girolamo Amati eli Hieronymus II. Hän oli Stradivarin aikalainen ja Amati-suvun viimeinen merkittävä viulunrakentaja. Suvun tunnetuin viulunrakentaja on Niccolo Amati, jonka väitetään olleen myös Stradivarin opettaja.

Kulttuurirahaston viulu tunnetaan niin sanottuna professori Faltinin viuluna. Kirurgian professori Richard Faltin oli Sibeliuksen aikalainen ja ystävä.

Viulu on ollut kymmenen viime vuotta Elina Vähälän käytössä.

Arvo puolittui

Stradivariuksena viulua pidettiin noin miljoonan euron arvoisena, mutta arvo puolittui, kun viulu paljastui Amatiksi.

Suunnittelija Veli-Markus Tapio Kulttuurirahastosta toteaa, ettei heillä ole tapana kertoa tarkkoja hintatietoja, mutta viulun ostohinta liikkui aikoinaan euroiksi muutettuna sadoissa tuhansissa. Sinänsä Kulttuurirahastoa ei kiinnosta niinkään viulujen arvo, vaan he haluavat hankkia hyviä soittimia.

Tapio toteaa, että tunnettujen viulunrakentajasukujen viulut ovat olleet arvostettuja vuosisatoja, eikä esimerkiksi viuluissa oleva tekijämerkintä ole takuu viulun aitoudesta. Sen sijaan asiantuntijat tunnistavat viulujen tekijät heidän omintakeisesta tyylistään. Viime vuosina tietämys on hänen mukaansa parantunut.

Suomessa on kaksi Stradivarius-viulua. Amatien määrä on niin ikään laskettavissa yhden käden sormilla, Tapio arvioi.

Kulttuurirahasto hankki harvinaisen barokkiviulun

Suomen Kulttuurirahasto kertoi torstaina myös, että se on hankkinut omistukseensa ainutlaatuisen barokkiviulun.

Viulun on rakentanut 1600 - 1700-lukujen taitteessa Niccolo Amatin oppilas Giovanni Battista Rogeri, joka on yksi arvostetuimmista brescialaisen viulunrakennuskoulun edustajista, rahasto kertoo.

Barokkiviulusta tekee maailmanluokan harvinaisuuden se, että se on säilynyt lähes kokonaan alkuperäisessä asussaan. Näin hyvin säilyneitä italialaisten mestarien viuluja on jäljellä äärimmäisen vähän, rahasto sanoo.

Barokkiviululla tarkoitetaan viulua, jonka rakenne ja sointi vastaavat 1600- ja 1700-luvuilla käytössä olleita soittimia.

Pari sataa vuotta sitten viuluihin alettiin tehdä muutoksia, jotka lisäsivät äänen voimakkuutta. Soittimen kaulaa pidennettiin ja sen kulmaa muutettiin. Kielten jännitys kasvoi merkittävästi ja viulun kantta tukeva niin sanottu bassopalkki vaihdettiin järeämpään. Maailman konserttilavoilla kuultaviin Stradivareihin ja Amateihin on tehty näitä muutoksia.

Kulttuurirahasto ei kerro Rogeri-viulun tarkkaa arvoa, mutta suunnittelija Veli-Markus Tapion mukaan puhutaan sadoista tuhansista euroista. Rahasto tulee lainaamaan viulua soittajille avoimen haun perusteella osana soitinkokoelmaansa.

Kokoelmaan kuuluu nyt 45 jousisoitinta. Sen arvo on lähes seitsemän miljoonaa euroa.

Tapion mukaan soittimista noin kolmannes on niin sanottuja arvosoittimia, ja tuore Rogeri sijoittuu arvosoitinten puolivaiheille. Kokoelman arvokkaimpia viuluja ovat kolme Giovanni Battista Guadagminin viulua, joiden kunkin arvo on noin miljoonan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi