Metropolia takoo huipputulosta

Metropolia-ammattikorkeakoulun taustayhtiö on tehnyt viime vuosina muhkeat voitot. Metropolia Oy:n yhteenlasketut tuotot ovat olleet lähes 11 miljoonaa euroa vuosina 2009 ja 2010. Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiö ei tuota voittoa ja maksa osinkoja.

Metropolia ammattikorkeakoulu
Metropolian päärakennus Bulevardilla.
Metropolian päärakennus Bulevardilla.YLE

Samaan aikaan opetuksesta on leikattu ja leikataan lisää ensi vuonna. Opiskelijoiden mukaan opetuksesta leikataan ensi vuonna lähes kymmenen prosenttia.

Uudenmaan insinööriopiskelijat vaativat osaa voitoista opetuksen kehittämiseen. Suuret voitot ovat jo leikanneet muun muassa Espoon rahoitusta opetukselle.

- Espoo on leikannut rahoitustaan suuriin voittoihin vedoten. Ihmettelen, ettei rahaa voida antaa opintojen laadun parantamiseen, puheenjohtaja Reima Pentikäinen toteaa.

Hän pelkää, että voittojen keräämisellä taseeseen varaudutaan muun muassa uuden kampuksen rakentamiseen Helsingin Myllypuroon. Rakennushanke maksaa noin 200 miljoonaa euroa.

Metropolia Oy:n liikevaihto oli viime vuonna noin 110 miljoonaa euroa.

Johto tyrmää arvostelun

Metropoliayhtiön hallituksen puheenjohtaja Henri Kuitunen tyrmää arvostelun. Hänen mukaansa taseen vahvistamisella varaudutaan muun muassa yleiseen taloustilanteen heikentymiseen sekä valtionosuuksien ja opiskelijapaikkojen leikkauksiin.

- Puskureita tarvitaan, enkä tekisi mitään toisin. Toiminnan laatu on hyvällä tasolla, vakuuttaa Kuitunen.

Yhtiöjärjestyksen mukaan Metropolian ei pitäisi tuottaa voittoa ja maksaa osinkoja.

Yhtiö on pärjännyt hyvin yritysten välisessä talousvertailussa. Kauppalehden menestyjät-listalla yhtiö on kymmenenneksi menestynein koulutusalan yritys koko maassa.

Lähteet: YLE Helsinki / Petri Manssila