Universaaleja kysymyksiä, ajattomia vastauksia Helsingin Kaupunginteatterissa

Helsingin Kaupunginteatterissa nähdään ensi viikolla venäläistä huipputeatteria. Klassikkonäytelmä Metsän ohjaimissa toimii, nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, Juri Solomin, joka kuuluu venäläisen teatterin ykkösnimiin. Solomin kokee elämäntehtäväkseen perinteisen teatterin vaalimisen.

kulttuuri
Esko Roine ja Lasse Pöysti Metsä-näytelmässä
YLE

Juri Solominin metodi on selkeä: klassikkonäytelmiä ei nykyaikaisteta, niiden pinnalta vain pyyhitään muutama pölyhiukkanen pois. Näin on toimittu myös Helsingissä.

- Klassikot ovat aina olleet suosittuja, koska niistä löytyy ajattomia vastauksia universaaleihin kysymyksiin, Solomin toteaa.

Tähän muottiin kuuluu myös Aleksaksandr Ostrovskin (1823-1886) Metsä. Muualla maailmassa suhteellisen tuntematonta Ostrovskia pidetään venäläisen näytelmäkirjallisuuden isänä, jolle niin Tshehov kuin Gogolkin ovat paljon velkaa. Esimerkiksi Metsässä komedian ja tragedian yhteisiskut hengittävät samaa happea. Henkilöhahmoista taas löytyy syvyyttä, josta ammentaa tulkintaa. Kaupunginteatterin Metsää tähdittävät muun muassa Asko Sarkola, Lasse Pöysti ja Tiina Pirhonen.

Maly-teatteri ja perinteet

Solomin, joka toimii Moskovan kuuluisan Maly-teatterin johtajana, on vaalinut perinteistä venäläistä teatteritaidetta vuosikymmeniä. Vielä jokin aika sitten klassikkonäytelmien asema venäläisessä kulttuurimaailmassa oli kiistaton, nyt ne joutuvat kilpailemaan musikaalien ja tuontiteosten ristiaallokossa.

-Nyky-Venäjällä suurimmissa vaikeuksissa ovat juuri klassiset teatterit. Ja nämä ongelmat ovat näkyvissä myös tässä Metsä-näytelmässä. Tämän Ostrovski on siis aikoinaan osannut ennustaa, Solomin toteaa.

Neuvostoaikojen nostalgiaa

Juri Solomin on näytellyt muun muassa Akira Kurosawan Dersu Uzalassa, työskennellyt Jeanne Moreaun kanssa ja toiminut 1990-luvulla Venäjän kulttuuriministerinä.

Myös neuvostoaikoina hän oli palkittu ja näkyvä kulttuurihahmo, hänet nimitettiin muun muassa Kirgisian kansantaiteilijaksi ja Marin tasavallan ansioituneeksi taidevaikuttajaksi.

- Voin myöntää, että kaipaan joitakin asioita tuolta ajalta. Neuvostoliitto oli kuitenkin tuolloinen isänmaani, Solomin sanoo, muttei kuitenkaan kauhean haikeana.

Lähteet: YLE Uutiset/Jussi Mankkinen