Tiibetiläisten polttoitsemurhat jatkuvat

Tiibetiläisaktivistien polttoitsemurhat ovat levinneet Intiaan. Kiinan hallintoa Tiibetissä vastustava mies yritti perjantaina sytyttää itsensä tulee New Delhissä Intiassa, mutta poliisi puuttui tilanteeseen. Tapaus on jo 11. tiibetiläisaktivistin vastaava protesti tänä vuonna.

Ulkomaat

25-vuotias Sherab Tsedor yritti sytyttää itsenä tulee Kiinan suurlähetystön ulkopuolella New Delhissä. Tsedor sai palovammoja, mutta poliisi onnistui tulemaan väliin ja sammuttamaan tulen.

Ennen polttoitsemurhan yritystä Tsedor lähetti Kiinan Intian lähetystöön viestin, jossa vaaditaan Kiinaa lopettamaan Tiibetin miehitys. Tänä vuonna jo 11 tiibetiläistä on sytyttänyt itsensä tuleen Sichuanissa Kiinassa.

Monet itsemurhan tehneistä munkkeja

Sichuanista ja siellä olevast Kiritin luostarista näyttää tulleen Kiinan hallinnon vastustuksen keskus. Ainakin viisi munkkia ja kaksi nunnaa on menehtynyt, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.

Kiina on tuominnut jyrkästi polttoitsemurhat. Kiina on myös syyttänyt Tiibetin hengellistä johtajaa Dalai-lamaa polttoitsemurhien tukemisesta. Dalai-lama on aiemmin tuominnut itsemurhat, mutta ei ole aivan äskettäin ottanut julkisesti asiaan kantaa.

Kiina on hallinnut autonomiseksi alueeksi kutsumaansa Tiibetiä vuodesta 1950. Yhdeksän vuotta myöhemmin Tiiberin hengellinen johtaja Dalai-lama pakeni maasta ja asettui myöhemmin asumaan Dharamsalaan Intiaan.

Tiibetiläiset syyttävät Kiinaa Tiibetin kulttuurin tuhoamisesta mm. siten, että maa asutetaan han-kiinalaisilla.

Lähteet: Reuters, AFP