Novan Yli-Saunamäki: Poliitikot ruinasivat rahaa polvillaan

Vaalirahakohun keskellä kärvistelleen Nova-konsernin ex-toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki on katkera poliitikoille. Hänen mukaansa poliitikot ruinasivat Nova Groupilta rahaa polvillaan, mutta nyt kaikki "ystävät" ovat kadonneet.

Kotimaa
Tapani Yli-Saunamäki
Arto Merisalolle ja Tapani Yli-Saunamäelle vaaditaan ehdotonta vankilatuomiota. Osa syytteistä liittyy poliitikkojen rahoitukseen. Kaikki seitsemän epäiltyä kiistävät syytteet.

Nova-konsernin konkurssirikosoikeudenkäynti alkoi perjantaiaamuna Helsingin käräjäoikeudessa suurten tunteiden vallassa.

Nova Kiinteistökehityksen ex-toimitusjohtaja Arto Merisalo syyttää poliisia ja syyttäjää - sekä mediaa - ylilyönneistä.

- Ette olisi täällä lainkaan paikalla, jos poliisi ja media eivät olisi hehkuttaneet niin suuresti poliitikkoyhteyksistämme, Merisalo piikitteli toimittajille ennen käräjäistunnon alkua.

Yli-Saunamäki happamana

Nova-konsernin emoyhtiön Nova Groupin ex-toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki puolestaan tuli nyt ensimmäistä kertaa julkisuuteen - pakon edessä käräjäsaliin. Mies on katkera.

- Ensiksi ne tulevat kovalla innolla ja pyytää rahaa. Sitten kun on hyväsydäminen ja antaa sitä rahaa, niin sitten minä olen tässä kameroiden edessä ja lööpeissä rikollisena, Yli-Saunamäki tilitti.

- Poliitikot rukoilivat ja ruinasivat meiltä rahaa polvillaan. Raha kelpasi. Nyt kaikki "ystävät" ovat kadonneet. Puhelimeni nimiluettelo on mennyt täysin uusiksi. Ne jotka tuli kerjäämään, vei rahat minulta. Ei niitä missään näy enää. Tuolla ne paistattelee päivää ministerintuoleilla ja ties missä jakarandatuoleilla, Yli-Saunamäki jatkoi.

Syyttäjä vaatii vankeutta

Kihlakunnansyyttäjät Tapio Nyrhilä ja Katri Lyytikäinen ajavat Novan konkurssijuttua rikosnimikkeillä törkeä velallisen epärehellisyys ja törkeä kirjanpitorikos.

Nyrhilä kertoi perjantaina oikeudenkäynnin tauolla vaativansa Merisalolle ja Yli-Saunamäelle sekä eräälle kolmannelle Novan vastuuhenkilölle ehdotonta vankeusrangaistusta ja seitsemän vuoden liiketoimintakieltoa.

Neljälle muulle Nova-yhtiöiden vastuuhenkilölle syyttäjät vaativat ehdollista vankeusrangaistusta ja viiden-kuuden vuoden liiketoimintakieltoa.

Syyttäjät katsovat, että syytteessä olevat henkilöt ovat tuhlanneet ja hukanneet Nova-yhtiöiden omaisuutta velkojien ulottumattomiin ennen konkursseja. Rahaa oli käytetty suurpiirteisesti ja mahtipontisesti.

- Nova-konsernin omaisuutta ja varoja on luovutettu ulos ilman hyväksyttävää syytä tavalla, joka on johtanut yhtiöt vararikkoon, kihlakunnansyyttäjä Nyrhilä kertoi.

- Miljoonien vahingoista poliitikko- ja puoluetuen osuus on vain murto-osa, muutamia satoja tuhansia euroja.

Nova Groupin ja Nova Kiinteistökehityksen konkurssipesät vaativat Merisalolta, Yli-Saunamäeltä ja viideltä muulta syytetyltä yhteensä 6,2 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Kaikki rikoksesta epäillyt ovat kiistäneet syytteet.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä