Kiinalaiskaivoksen työmiehet pelastettiin

Kiinassa Henanin maakunnassa on pelastettu 45 kaivosmiestä, jotka olivat jääneet loukkuun hiilikaivokseen. Sanmenxian kaupungissa sijaitsevasta kaivoksesta oli jo aiemmin päässyt 21 kaivosmiestä. Kahdeksan ihmisen on varmistettu kuolleen torstaina sattuneessa räjähdysonnettomuudessa.

Ulkomaat
Pelastettua kaivosmiestä saatetaan sairasautolle.
Reuters-TV

Sanmenxian kaivoksessa sattui paineen aiheuttama räjähdys, joka sai luultavasti alkunsa pienestä maanjäristyksestä. Kaivoksessa oli tuolloin kaikkiaan 74 työntekijää, joista siis 66 saatiin hengissä ulos.

Kaivosonnettomuudet ovat Kiinassa tavallisia, mutta näin onnistuneita pelastusoperaatioita on nähty harvoin. Vain päivää aiemmin 29 kaivosmiestä kuoli kaasuräjähdyksessä naapurimaakunnassa Hunanissa.

Viime vuonna kaivokset vaativat miltei 2 500 kiinalaisen hengen, kertovat Kiinan viralliset tilastot. Todellisuudessa luvun arvellaan olevan paljon suurempi.

Kiinan nopea talouskasvu vaatii yhä enemmän energiaa, myös hiiltä. Arvostelijoiden mukaan kaivosten johtajat eivät kaihda ihmishenkien riskeeraamista taloudellisten voittojen saavuttamiseksi.

Pahimmista vuosista kaivoskuolemien määrä on kuitenkin vähentynyt, koska laittomia kaivoksia on suljettu. Vuonna 2002 viranomaiset tilastoivat 7 000 kaivosmiehen kuoleman.

Lähteet: AFP, AP