Patriarkan kultakello käynnisti kritiikkiryöpyn Venäjällä

Venäjän ortodoksikirkon patriarkka Kirill on joutunut kovan arvostelun kohteeksi Venäjällä väitetyn ylellisen elämäntyylinsä takia. Venäläismedian ja bloggareiden hampaisiin ovat joutuneet erityisesti patriarkan kallis kello ja luksusasunto Moskovan keskustassa.

Ulkomaat
Venäjän oikeusministeri Alexander Konovalov ja patriarkka Kirill patriarkan asunnolla.
Venäjän oikeusministeri Alexander Konovalov ja patriarkka Kirill tapasivat patriarkan asunnolla Moskovassa heinäkuussa 2009.S. Vlasov / Venäjän patriarkan lehdistöpalvelu

Munkkilupauksen myötä vaatimattomaan, maallisesta omaisuudesta vapaaseen, elämäntapaan sitoutuneen patriarkka Kirilin kärsimystie Venäjän median hampaissa muuttui entistäkin kuoppaisemmaksi sen jälkeen, kun kirkon nettisivuilla muutettiin kuvankäsittelyohjelmalla kuvia, joissa Patriarkan kädessä näkyy noin 30 000 euroa maksava sveitsiläinen kello.

Muutetuissa kuvissa itse kelloa ei enää näkynytkään, mutta sen heijastus kiiltävässä pöydänpinnassa jäi kuitenkin selvästi jäljelle.

Venäläiset bloggarit saivat kuin ihmeen kaupalla hävinneestä kellosta paljon uutta vettä kritiikkimyllyynsä. Kirkon tiedottaja pahoitteli myöhemmin kuvien muuttamista ilmoittaen sen yksittäisen työntekijän oma-aloitteiseksi virheeksi. Alkuperäinen kuva palautettiin kirkon sivuille.

Patriarkan uskottavuuden ylle lankesi kuitenkin varjo, koska aikaisemmin haastattelussa Kirill oli väittänyt, ettei edes käytä kyseistä kelloa, vaikka tunnustikin saaneensa sen lahjaksi.

Kiriliä ei ryöpytetä Venäjän mediassa pelkästään kellon vuoksi. Huomiota on herättänyt myös yllättäin paljastunut patriarkan kallis asunto aivan Moskovan keskustassa, jossa asuu nainen, patriarkan mukaan hänen serkkunsa.

Hämmästystä on herättänyt myös se, että patriarkka käy oikeustaistoa alakerran naapurinsa kanssa, jota hän syyttää remontin yhteydessä tulleista pölyhaitoista. Oikeus on takavarikoinut naapurin asunnon Patriarkan korvausvaatimuksen takeeksi.

Patriarkka Kirill voi siis kohta olla jo kahden Moskovan keskustan miljoona-asunnon haltija.

Lähteet: Yle Uutiset / Kalle Schönberg, Moskova