Rallilegendat jakavat paitsi muistot myös sairaskertomukset

Suomalaisen rallimenestyksen taustalla vaikuttaa vahvasti helsinkiläinen Primulan jengi. Vaikka Primulan kahvilaa ei enää ole, jengi kokoontuu yhä. Maailmanmestaruuden saavuttaneita kuljettajia löytyy kahvilan pöytäseurueesta yhteensä seitsemän.

Primula
Primulan jengi tutkii tuoretta rallikirjaa.
Tuore kuvakirja tuo muistoja mieleen. Pöydän ääressä muun muassa Hannu Mikkola ja Jorma "Lussari" Lusenius.YLE

Primulan jengi syntyi 60-luvulla, siihen aikaan kun moottoriurheilussa elettiin kansainvälisen läpimurron vuosia. Väitetään, että näiden veijarien veressä yhtenä komponenttina virtaa bensiini. Vauhtia ainakin oli vaikka muilla jakaa, olipa alla pyörä, rata tai rallipolku.

Myöskään menestystä tästä joukosta ei puutu. Esimerkiksi Hannu Mikkola on voittanut urallaan muun muassa rallin Suomen ja maailmanmestaruudet ja muutaman himmeänkin mitalin. Timo Mäkinen puolestaan voitti Jyväskylän suurajon neljästi 60- ja 70-luvuilla, seitsemän SM-mitalia ja niin edelleen. Eikä Markku Alén häviä muille jengiläisille hänkään: 19 rallin MM-sarjan osakilpailuvoittoa ja kuusi Jyväskylän Suurajojen voittoa ovat nekin suomalaista rallihistoriaa.

Yksi suomalaisen rallin legendoista Hannu Mikkola muistelee Primulan jengin mennyttä aikaa lämmöllä.

- Siellä oli sellainen määrätty porukka, joka tykkäs rallista, radasta ja muusta. Se oli sellainen kokoontumispaikka. Tultiin ja mentiin ja ajettiin vähän Primulaa ympäri isien autolla

Yhteistyötä ja avunantoa

Myös Jorma "Lussari" Lusenius oli mukana jengissä jo ennen kuin autoilusta tuli ammatti.

- Mä olin siellä ihan alusta lähtien, siis en ajanut kilpaa vielä silloin, että siellä se kipinä sitten syttyi.

Ja kipinä toden teolla syttyi. Lussari ajoi urallaan sekä jäärataa, asfalttirataa, rallia ja myös kaikenlaisia puistokisoja ja pienoisralleja.

Joukkion suuret saavutukset perustuvat talkootyöhön sekä avoimeen tiedonvaihtoon kaikkien kesken. Porukan mekaanikko Risto "Romu" Malinen ylistää jengin yhteishenkeä.

- Kaikki auttoi kaikkia. Esimerkiksi Jorkalle (Lusenius) vietiin renkaita Kuopioon. Kolme aikuista kundia pakkautui Miniin ja kuusi pyörää mukaan ja ei kun Kuopioon!, Malinen nauraa.

Jengi pysyy, puheenaiheet vaihtuu

Tuttu jengi kokoontuu edelleen. Tällä kertaa pöydissä kiertää juuri julkaistu kuvateos. Mitään erityistä teemaa ei jengi tapaamisilleen tarvitse, vaan puhetta piisaa.

- Kyllä sitä puhetta riittää täällä porukalle vaikka kuinka paljon ja pitkään. Aina jostakin uusi aihe syntyy jostakin, niin kuin se oli silloinen ennen Primulassakin aikoinaan, Risto "Romu" Malinen vakuuttaa.

- Joo, kyllä tässä koitetaan menneitäkin muistella, mutta kyllä se hyvin usein menee siihen, että kenellä on ollut oihitusleikkaus ja kenen jalkaa on korjattu ja pallolaajenettu ja muuta, että kyllä sinne on tullut vähän lisää niitä keskustelun aiheita, Hannu Mikkola täydentää.

Lähteet: YLE Helsinki