Kokoomuksen suosio karkumatkalla

Suurista hallituspuolueista kokoomuksen kannatus jatkaa nousuaan ja SDP:n suosio putoaa. YLE Uutisten lokakuun mittauksessa kokoomusta kannatti 24,4 ja SDP:tä 17,1 prosenttia. Oppositiosta perussuomalaisille mitattiin 21,4 ja keskustalle 13,1 prosentin kannatus.

talous
Grafiikka suurten puolueiden kannatusluvuista
YLE Uutiset / Taloustutkimus, 10.10.--3.11.2011, otos 3872, virhemahd.+\-1,5%-yks.YLE Uutisgrafiikka
Grafiikka suurten puolueiden kannatusluvuista
Sen sijaan SDP on menettänyt edelleen suosiotaan. Puolueestaan epävarmojen äänestäjien osuus on noussut poikkeuksellisen suureksi

Kokoomukselle tuli nousua kuukaudessa 0,3 ja SDP:lle pudotusta 0,4 prosenttiyksikköä.

Keskustan suosion romahdus näyttää pysähtyneen. Edellisessä mittauksessa nousua oli 0,1 ja nyt lisää nousua kertyi 0,4 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisten kannatus putosi kuukaudessa 0,3 prosenttiyksikköä.

Pienistä hallituspuolueista vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien kannatus on vähän noussut ja vihreiden suosio on pudonnut.

Vihreille mitattiin 7,7, vasemmistoliitolle 7,4 ja kristillisdemokraateille 3,7 prosentin kannatus. RKP:n suosio on pysynyt neljän prosentin tuntumassa ja tarkat lukemat olivat 4,1 prosenttia.

Vasemmistolle heikko tulos

Kokoomuksen kannatus on nyt lähes yhtä korkea kuin SDP:n ja vasemmistoliiton yhteensä. Perinteiselle vasemmistolle mitattiin 24,5 prosentin yhteiskannatus, mikä on historiallisen heikko tulos.

Taloustutkimus haastatteli puoluekannatusarviota varten yhteensä 3872 henkilöä. Haastattelut tehtiin 10.10.-3.11.2011, ja mittauksen virhemarginaali on noin 1,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Ennätysmäärä epävarmoja

Puoluekantansa kertoi tällä kertaa 64,3 prosenttia vastanneista.

Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta toteaa, että puoluekantansa kertoneiden määrä on nyt ennätysalhaalla, mikä kertoo epävarmoista ajoista.

Pajunen arvioi, että äänestäjien keskuudessa on juuri nyt epätietoisuutta siitä, mikä linja euromaiden velkakriisin hoitamisessa olisi hyvä, ja tämä näkyy myös puoluekannan epävarmuutena.

Edellisessä, pääosin syyskuussa tehdyssä mittauksessa puoluekantansa kertoi 75 ja elokuun mittauksessa 65 prosenttia vastanneista. Normaalisti puoluekantansa kertoneiden määrä on ollut noin 70 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset