1. yle.fi
  2. Uutiset

Miss Maailma -kilpailu täyttää 60 vuotta

Miss Maailma -kilpailu täyttää sunnuntaina 60 vuotta. Juhlan kunniaksi kilpailu järjestetään Lontoossa, joka isännöi kisaa vuodesta 1951 aina vuoteen 1989 asti. Suomea sunnuntaina huipentuvassa kilpailussa edustaa Miss Suomi Sara Sieppi.

viihde

Tänä vuonna kisaan osallistuu 122 missiä, mikä on ennätysmäärä.

Kauneuskilpailu on raivostuttanut muutamia naisasiajärjestöjä, jotka ovat uhanneet järjestää mielenilmauksia Lontoossa. Vuonna 1970 feministit onnistuivat keskeyttämään kilpailun hetkeksi mielenosoituksellaan.

Ensimmäiseksi Miss Maailmaksi vuonna 1951 kruunattiin Ruotsin Kicki Håkansson. Myös seuraavana vuonna kruunu laskettiin ruotsalaismissin päähän. Eniten Miss Maailman kruunuja ovat kahmineet Britannia, Intia ja Venezuela, joilla kullakin on viisi voittoa.

Suomeen kruunu on tullut kerran. Marita Lindahl kruunattiin Miss Maailmaksi vuonna 1957.

Vuosien varrella Miss Maailman kruunua ovat tavoitelleet muun muassa nykyinen Hollywood-tähti Halle Berry ja Bollywood-tähti Aishwarya Rai. Rai voitti kisan vuonna 1994. Berry jäi vuonna 1986 ilman kruunua.

Miss Maailma -kisa on panostanut myös hyväntekeväisyyteen. Sen 40 vuotta sitten perustama hyväntekeväisyyssäätiö on kerännyt tähän mennessä jo 580 miljoonaa euroa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi