1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nicaraguassa kiistanalaiset presidentinvaalit

Nicaraguan presidentin Daniel Ortegan uskotaan varmistavan kolmannen kauden sunnuntain presidentinvaaleissa. Sandinistijohtaja ei perustuslain mukaan olisi voinut enää asettua ehdolle, mutta korkein oikeus hyväksyi ehdokkuuden.

Ortega on sunnuntain presidentinvaalien voittajasuosikki. Opposition ollessa hajallaan Ortegalle ennustetaan jopa puolta äänisaaliista.

Tuoreimman mielipidekyselyn mukaan Ortegan pahin kilpailija on Itsenäisen liberaalipuolueen 79-vuotias Fabio Gadea. Korruptionvastaisuudella kampanjoivalle radiojuontajalle ennustetaan noin 30 prosentin kannatusta.

Ortega on johtanut Nicaraguaa vuodesta 2006. Hän oli Nicaraguan presidentti myös vuosina 1985 - 1990.Ortegalla on ollut läheiset suhteet Venezuelan presidenttin Hugo Chávezin kanssa.

Perustuslain vastainen ehdokkuus

Nicaraguan perustuslain mukaan Ortegan ei pitäisi olla ylipäätään ehdokkaana: perustuslaki kieltää sekä peräkkäiset kaudet että kolmannen kauden.

Korkein oikeus kuitenkin tulkitsi, että perustuslaissa on ristiriita, ja Nicaraguan kansalaisena Ortegalla on oikeus olla ehdokkaana vapaissa vaaleissa.

Ortegan ja sandinistipuolueen syytettiin varastaneen aluevaalit vuoden 2008 lopulla. Tämä johti siihen, että useat maat lopettivat Nicaraguan taloudellisen tukemisen. Maa on kuitenkin edelleen yksi Suomen kehitysyhteistyön pääkohteista.

Ortega on erityisesti köyhien ja syrjäseuduilla asuvien nicaragualaisten suosiossa. Ortega on heille vasemmistolaisen vallankumouksen symboli, sillä hän oli yksi 1970- ja 1980-lukujen taitteen sandinistivallankumouksen johtajista.

Nicaragua on yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä maista. Jopa puolet maan 5,8 miljoonasta asukkaasta elää köyhyydessä.