1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kellokosken prinsessa valloittaa seuraavaksi teatterissa

Arto Halosen elokuva Prinsessa oli jättimenestys, joka keräsi teattereihin yli 290 000 katsojaa. Ensi kesänä Kellokosken kuuluisimman mielenterveyspotilaan tarina nähdään Vihdin teatterin lavalla

Kellokosken Prinsessa 85-vuotispäivänään Kuva: Kellokosken sairaala

Kellokosken prinsessa Anna Lappalainen asui 50 vuotta Kellokosken psykiatrisessa sairaalassa Tuusulassa. Lappalainen väitti sitkeästi olevansa prinsessa, ja hän myös puhutteli monia sairaalan työntekijöitä ja potilaita kuninkaallisilla titteleillä.

Tästä persoonallisesta hahmosta Arto Halonen teki elokuvan viime vuonna. Siitä tuli menestys.

Kun mahdollisuus tarjoutui, niin Vihdin teatterissa ei kauaa mietitty, esitetäänkö sama tarina teatterin lavalla, kertoo Vihdin teatterin puheenjohtaja Maarit Peura.

- Valitsimme ensi kesän näytelmän ohjaajaksi meille tutun Markku Hyvösen. Neuvottelimme, millaisen näytelmän haluaisimme. Se voisi olla hauska, mutta myös draamaa saisi olla mukana. Markku soitti, että hän oli saanut Prinsessasta teatterioikeudet, oikeudet esittää sen ensimmäisenä Suomessa. Vihdissä nähdään siis kantaesitys. Ei sitä hirveästi tarvinnut miettiä!

Uudet tekstit tervetulleita kesäteatteriin

Monet kesäteatterit luottavat ohjelmistossaan tuttuihin klassikkoteoksiin. Vihdissä uusiakaan tekstejä ei pelätä.

- Harmaat pantterit toi meille viime kesänä parhaan yleisömäärän sitten vuoden 2002. Mietittiin aluksi kyllä, että Harmaat pantterit ei sano ihmisille mitään, edes nimenä. Yleisöltä on tullut myös palautetta, että uusia tekstejä kaivataan, että aina ei tiedetä juonta etukäteen. Monet näytelmät pyörivät kuitenkin monta vuotta kesäteattereissa ympäri Suomen.

Kellokosken Prinsessan tarina on sadoilletuhansille suomalaisille tuttu jo valkokankaalta. Silti Vihdin teatterissa uskotaan, että uusi toteutus vetää ihmisiä myös teatterikatsomoon.

Tarina muovautuu talven myötä

Millainen tuo teatterisovitus on, sitä ei tiedä vielä näytelmän ohjaajakaan, koska käsikirjoituksen tekeminen on kesken.

Se silti on varmaa, että näytelmän mahtuu mukaan monta harrastajaa ja harjoittelu-urakka on melkoinen. Harjoituksia on luvassa 40.

Treenit siirretään ulos kesäteatterille, kunhan lumet keväällä sulavat.

- Olemme tottuneet siihen, että toppatakkeja ei laiteta pois ennen ensi-iltaa. Kesäteatterilla niitä tarvitsee, koska järvi on ihan siinä vieressä, sieltä oikein henkii kylmää. Mutta siinä on aito, vapautunut tunnelma. Kun sisällä tehdään ulkokohtausta, pitää kuvitella, että tässä nyt tuulee raikkaasti ja aurinko paistaa silmiin. Ulkona se kaikki on aivan aitoa, Maarit Peura naurahtaa.