Vakava tietomurto - tuhansien suomalaisten tiedot vuotivat internetiin

Yli 16 000 suomalaisen tiedot ovat vuotaneet internetiin sivustolle, jossa jaetaan tiedostoja. Joukossa on eri-ikäisiä ja eri aloja edustavia ihmisiä. F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen pitää vuotoa vakavana. Internetiin päätyi muun muassa ihmisten henkilötunnuksia, osoitteita, puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita.

Kotimaa

- Tämä on suurin vuoto, jossa on vuotanut suomalaisia henkilötunnuksia. Suurin salasanavuoto oli Sonyn Playstation networkin vuoto aiemmin tänä vuonna, Mikko Hyppönen kertoo.

Hyppösen mukaan vielä ei tiedetä, miten tiedot ovat päätyneet Mediafire-nettisivustolle. Näyttää kuitenkin siltä, että tiedot ovat peräisin verkkopalvelusta, jonne ihmiset ovat itse kirjanneet henkilötietojaan. Hän epäilee, että tiedot ovat päässeet vuotamaan huolimattoman käsittelyn vuoksi.

Viestintäviraston tietoturvaviranomaisen Cert-fi:n mukaan vielä on selvittämättä, ovatko tiedot aitoja ja mistä ne on hankittu.

Hyppönen pelkää, että tietoja voidaan käyttää väärin.

- Näillä tiedoilla voidaan tehdä kiusaa ja potentiaalisesti väärinkäytöksiä. Esimerkiksi esiintymään toisen ihmisen nimissä.

Hyppösen mukaan viranomaisiin on oltu jo yhteydessä. Tiedosto on jo poistettu sivustolta, jonne se oli laitettu, mutta on Hyppösen mukaan postitettu muihin palveluihin. Hänen mukaansa viranomaiset ovat yhteydessä ihmisiin, joiden tietoja on päätynyt sivustolle.

- Tiedot saadaan kyllä poistettua tuolta sivulta, missä ne nyt ovat, mutta aika monella on jo kopio tästä 16 000 rivin tiedostosta, Hyppönen arvioi.

Vuoto tuli ilmi lauantaina. Vastaavat tapaukset ovat Suomessa harvinaisia.

Lähteet: YLE Uutiset