Kreikan oppositiojohtaja: Vain Papandreoun ero ratkaisee umpikujan

Kreikassa on sunnuntaina jatkettu vääntöä hallitusratkaisusta. Suurimman oppositiopuolueen, konservatiivien johtaja Antonis Samaras on toistanut vaatimuksensa pääministeri George Papandreoun erosta ja vaaleista. Papandreou ja Samaras neuvottelivat sunnuntai-iltana Kreikan presidentin Karolos Papouliaksen luona keinoista päästä ulos poliittisesta umpikujasta ja saada maahan uusi laajapohjainen hallitus.

velkakriisit

Konservatiivien johtaja Antonis Samaras on sanonut, että vain Papandreoun ero ja ennenaikaiset vaalit tuovat ratkaisun Kreikan poliittiseen pattitilanteeseen. Hän katsoo, että Kreikan on nyt lähetettävä maailmalle viesti vakaudesta.

- Papandreoun päättämättömyys on esteenä ratkaisun löytymiselle. Olen valmis auttamaan. Jos hän eroaa, asiat menevät sen jälkeen luonnollisesti.

Papandreou on ilmoittanut, ettei hän ole uuden hallituksen johdossa.

Kreikan kriisin ratkaisemiseksi on kaavailtu useampia puolueita sisältävän koalitiohallituksen muodostamista. Hallitus veisi läpi Kreikan tukipaketin vaatimat talousuudistukset. Vasemmistolaista Pasok-puoluetta johtavan Papandreoun mukaan yhteisymmärrys hallituksesta on välttämätön, jotta uudet vaalit vältettäisiin eikä sekavasta tilanteesta koituisi ongelmia maan eurojäsenyydelle.

Julkisuudessa esitetyissä spekulaatioissa yksi varteenotettava vaihtoehto pääministeriksi on nykyinen valtiovarainministeri Evangelos Venizelos.

Kyselyt: Laajapohjainen hallitus vaaleja suositumpi

Tuoreiden mielipidekyselyjen mukaan kreikkalaiset pitävät kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostamista lähikuukausiksi parempana vaihtoehtona kuin ennenaikaisia vaaleja.

Proto Thema -sanomalehden julkaisemaan kyselyyn vastanneista 52 prosenttia kannattaa Papandreoun esittämää laajaa hallitusta ja 36 prosenttia konservatiiviopposition vaatimusta ennenaikaisista vaaleista.

Ethnos-lehden kyselyssä ero oli pienempi: laajaa hallitusta kannatti 45 prosenttia ja vaaleja 42 prosenttia vastaajista.

Proto Theman kyselystä kävi ilmi myös, että Venizelos on selvästi suositumpi pääministeriksi kuin Papandreou. Pasokin kannattajista Venizelosia piti parhaana vaihtoehtona 34 prosenttia ja Papandreouta kymmenen prosenttia. Kaikista vastaajista Venizelosia kannatti 24 prosenttia ja Papandreouta viisi prosenttia.

Euroministerit pohtivat Kreikka-tukea

Maanantaina euromaiden valtiovarainministerit pitävät kokouksen, jossa käsitellään kahdeksan miljardin euron tukisummaa, jonka Kreikka tarvitsee joulukuun puoliväliin mennessä.

Velkakriisin kanssa rämpivän Kreikan pääministeri kuohautti viikon alussa, kun hän ilmoitti, että maassa järjestetään kansanäänestys EU:n ja IMF:n maalle lupaamasta 130 miljardin euron tukipaketista. Tukipaketti edellyttää Kreikalta tiukkoja säästötoimia.

Rahoitusmarkkinoiden ja Euroopan johtajien kielteisten reaktioiden takia Papandreou kuitenkin perui kansanäänestysaikeen ja alkoi puuhata laajapohjaista hallitusta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset