Tutkijat: Avaruuskaupunkien valot voivat paljastaa avaruuden asukkaat

Yhdysvaltalaistutkijat uskovat, että avaruudesta voisi löytyä elämää uudella keinolla eli muiden planeettojen mahdollisten kaupunkien valoja tarkkailemalla. Tähän saakka elämää on etsitty metsästämällä avaruuden radiosignaaleja ja lasersykäyksiä.

tiede

Elämän merkkien haravoiminen avaruudesta perustuu aina siihen olettamukseen, että muillakin kehittyneillä olennoilla on samantyyppisiä teknisiä laitteita kuin ihmisellä. Siten on loogista olettaa, että hekin sytyttävät lamppuja, kun heidän valonlähteensä eli tähtensä laskee meidän Aurinkomme tavoin.

Yhdysvaltalaisten Harvad-Smithsonian-keskuksen ja Princetonin yliopiston tutkijoiden Avi Loebin ja Edwin Turnerin mielestä astronomien kannattaisi tarkkailla sitä, miten eksoplaneetan valo vaihtelee planeetan kiertäessä tähteään. Eksoplaneetoiksi kutsutaan kaikkia muita paitsi meidän aurinkokuntamme planeettoja.

Keinovalojen erottaminen muista galakseista vaatii uuden polven teleskooppeja. Kokeilemaan niitä kuitenkin päästäisiin jo kotikulmilla eli suuntaamalla ne meidän aurinkokuntamme laitamille.

Loeb ja Turner arvioivat, että tämän päivän parhailla teleskoopeilla havaitsisi Tokion kokoisen kaupungin Kuiperin vyöhykkeeltä eli Pluton ja sen jäisten kumppaneiden paikkeilta.

Turner sanoo, että avaruuskaupunkeja tuskin löytyy aivan meidän aurinkokuntamme rajoilta, mutta niiden tarkkaileminen kehittäisi tekniikkaa tosikoitoksia varten.

Ihmiskunnan radioiden ja televisioiden siirtyminen kaapeleihin ja kuituoptiikkaan on vähentänyt elämän merkkejä, jotka Maasta sinkoutuvat avaruuteen. Jos avaruuden muut asukkaat ovat tehneet samoin, keinovalot saattavat olla paras keino heidän havaitsemisekseen matkojen takaa.

Loebin ja Turnerin tutkimus on luettavissa Astrobiology-lehden kotisivulla. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset / Anniina Wallius