Venäjä varoittaa iskemästä Iraniin

Venäjä on varoittanut, että sotilaallinen isku Irania vastaan olisi suuri virhe, joka laajentaisi Lähi-idän konfliktia ja vaatisi ihmishenkiä. Seuraukset voisivat olla aivan arvaamattomat, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vastauksena Israelin presidentille Shimon Peresille, joka viikonloppuna piti iskua yhä todennäköisempänä.

Ulkomaat

Lavrovin mukaan kiistaa Iranin mahdollisesta ydinaseesta ei voida ratkaista sotilaallisesti, kuten ei mitään muutakaan maailman ongelmaa.

Israel, Yhdysvallat ja monet muut länsimaat syyttävät Irania ydinaseiden valmistamisesta. Iranin mukaan sen ydinohjelma on tarkoitettu pelkästään energiantuotantoon. YK:n atomienergiajärjestön IAEA:n on määrä antaa asiassa uusi raportti tällä viikolla.

Raportista etukäteen tihkuneiden tietojen mukaan Iran on ylittänyt kriittisen vaiheen ydinaseen kehittelyssä. Iranin uskotaan saaneen muun muassa pakistanilaisilta ja pohjoiskorealaisilta asiantuntijoilta apua, jonka ansiosta se nyt kykenee valmistamaan ydinaseita.

Läntisen diplomaattilähteen mukaan IAEA ei ole löytänyt "savuavaa asetta", mutta raportti tarjoaa runsaasti todisteita, joita Iranin on hyvin vaikea kiistää.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, Reuters, YLE Uutiset