1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Kainuusta viedään jäkälää Ylä-Lapin poroille

Puolenkymmentä kainuulaista yrittäjää vie Lapin poroille apetta touko-marraskuun aikana valtavia määriä. Esimerkiksi yrittäjä Aaro Sallan kuorma-auto on kyydinnyt kauden aikana pohjoiseen yli 100 000 kiloa jäkälää. Yrittäjien lisäksi lappilaiset poromiehet hakevat itse jäkälää eläimilleen.

Kainuu
Jäkälä
Aaro Sallan mielestä kainuulainen jäkälä on huippuhyvääYLE / Antti Kettumäki

Kainuussa kasvukausi on Lappia pidempi ja hyvä. Hiekkapohjainen maasto tuottaa runsaasti maittavaa pallero-, torvi- ja hirvijäkälää. Jokamiehenoikeuksiin jäkälän nosto ei kuulu, vaan metsäpohja-alueet vuokrataan isänniltä.

- Jäkälää ei saa nostaa kauttaaltaan, vaan paikka paikoin. Jäkälä on itiökasvi, joka kasvaa noin viidessä vuodessa uudelleen nostettavaksi, sanoo ivalolainen yrittäjä Aaro Salla.

- Ei poro talvella pärjää pelkällä heinällä, vaan pötsin toiminnan kannalta mukana pitää olla jäkälää.

Porot ja yrittäjä tyytyväisiä kannattavuuteen

Kainuu on oikea jäkälän aarreaitta, sillä alueella on Lappia vähemmän luonnossa liikkuuvia jäkälän syöjiä kuten poroja, hirviä ja metsäkauriita. Varsinkin Oulujärven alueella ja Rokualla on paljon jäkälän valtaamia metsäpohjia. Savipohjaisessa maaperässä jäkälä ei kasva.

- Lapissa jäkälän kulutus on paljon kovempi kuin täällä Kainuussa.

- En tiedä mikä on kannattavaa ja mikä ei, mutta ei minulla ainakaan paino ole laskenut. Kyllä minä olen syönyt joka päivä, ja eikä ole tarvinnut polttoainettakaan varastaa. Raha on riittänyt tien päällä, vaikka diesel on kallista nykyään, naurahtaa Aaro Salla.

Jäkälää nostetaan pääasiassa käsivoimin, mutta myös talikkoa voi käyttää. Tavara pakataan 20 kilon pusseihin ja ne päätyvät koko Ylä-Lapin poroille.

Lähteet: YLE Kainuu / Antti Kettumäki

Lue seuraavaksi