Venäjä haluaa takaisin avaruustutkimuksen suurvallaksi

Venäjä lähettää keskiviikkona avaruusluotaimen Marsiin. Avaruusluotaimen tehtävä on kerätä ja tuoda takaisin iso pala Marsin kuuta ja olla ensimmäinen onnistunut planetaarinen tehtävä sitten Neuvostoliiton romahtamisen. Venäjä toivoo, että onnistuessaan avaruuslento merkitsee paluuta planeettainvälisen tutkimuksen suurpelaajaksi.

tiede

Phobos-Grunt -avaruusluotain laukaistaan Baikonurin avaruuslentokentältä Kazakstanista Zenit-2SB -raketissa kello 00.16 paikallista aikaa, Venäjän avaruusviranomainen Roscosmos kertoi lausunnossaan.

Venäjä toivoo, että tehtävä tuo maalle voittoisan paluun planeettainväliseen tutkimukseen, josta se on ollut poissa viimeiset vuosikymmenet, kun Yhdysvallat on ulottanut tutkimuksensa pisimmälle aurinkokunnassa.

Onnistuessaan Phobos-Grunt voi pyyhkiä pois muiston yhdestä Venäjän pahimmista avaruusepäonnistumisista, kun sen Mars-96 -luotain ei selviytynyt kiertoradalle, ja tippui mereen vuonna 1996.

- Jos Phobos-Grunt onnistuu täysin tehtävässään, se on maailmanluokan saavutus, Novosti Kosmonavtiki erikoisaikakauslehden päätoimittaja Igor Lisov kertoi.

Lisovin mukaan Venäjän avaruustutkimuksen ongelma on ollut, että voiton maku on unohtunut.

Ihminen Marsiin ehkä 2030-luvulla

Avaruusluotaimen lähettäminen liittyy avaruusmahtien kiinnostukseen lähettää ihminen Marsiin seuraavien vuosikymmenten aikana, mahdollisesti 2030-luvulla.

Viime viikolla kuusi miestä selviytyi 520 päivän eristyksestä Moskovassa. Kokeen tarkoituksena oli testata Marsin meno-paluu -lennon psykologisia ja fysiologisia vaikutuksia.

Keskiviikon avaruuslento on Moskovan ja Pekingin yhteistyöprojekti, jonka tarkoitus on myös käyttää hyväksi kiinalaista satelliittia Yinghuo-1:tä, joka lähetetään Marsin kiertoradalle havainnoimaan planeettaa.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Phobos-Grunt tavoittaa Marsin vuonna 2012, jonka jälkeen se laskeutuu Marsin Phobos-kuuhun vuonna 2013 ennen paluuta maahan elokuussa 2014. Tiedemiehet toivovat, että näyte paljastaa tietoja planeettojen synnystä.

Luotain kantaa mukanaan useita kansainvälisiä kokeita, mukaanlukien Yhdysvaltain planetaarisen seuran valmistaman mikrobikapselin, jonka avulla on tarkoitus selvittää, voivatko alkeelliset eliöt selviytyä pitkällä avaruuslennolla ulkoavaruudessa.

Lähteet: AFP