1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siilit

Kemin siilit valmistautuvat talveen Pelkosenniemellä

Kuusi siilinpoikasta valmistautuu talvihorrokseen Pelkosenniemellä. Itä-Lapin eläinsuojeluvalvojan Marjukka Parviaisen mukaan hänelle hoitoon tuodut siilit löytyivät Kemin seudulta heikkokuntoisina lokakuun lopussa. Loppukesällä syntyneet ja loisten vaivaamat siilenpoikaset olivat pahasti alipainoisia. Poikasille on tehty loishäätö sekä antibioottihoito.

Siilille maistuu kissanruoka ja murskatut maapähkinän sydämet. Kuva: YLE/Raimo Torikka

Siili on ehkäpä Suomen erikoisin eläinlaji. Tämän kesäisen lajin luontainen levinneisyysraja kulkee Perämeren pohjukasta Kainuuseen.

Silloin tällöin siilejä tavataan pohjoisempanakin. Näissä tapauksissa kuitenkin lienee varmaa, että ihminen on ne sinne kuljettanut. Siilien siirto ilman viranomaisten lupaa on nykyisin laitonta.

Reilu viikko sitten lokakuun lopulla joukko näitä piikkipalleroita on löytänyt tiensä Pelkosenniemelle. Voipa hyvinkin olla, että ensimmäistä kertaa kautta aikojen. Eivät ne nytkään toki luonnossa ole, nimittäin siilit ovat pelkosenniemeläisen eläinharrastajan ja Itä-Lapin eläinsuojeluvalvojan Marjukka Parviaisen hoivassa.

Marjukka Parviainen huolehtii siitä, että Perämeren alueelta tuodut siilipojat pääsevät turvallisesti talvihorrokseen.

-Nämä eivät painaneet kuin sellaset 500 grammaa ja näitten pitäisi kasvattaa vielä parisataa grammaa painoa tuonne 700 gramman paremmalle puolelle, sitten ne ovat valmiita painumaan horrokseen.

Hemmottelua kissanruualla ja maapähkinöillä

Itä-Lapin eläinsuojeluvalvojan Marjukka Parviaisen mukaan siilit ovat tervehtyneet, koska ruoka maistuu tosi hyvin.

-Tällä hetkellä minä syötän niille märkää kissanruokaa ja murskattuja ihmisille tarkoitettuja maapähkinän sydämiä. Niissä on paljon energiaa ja hyviä rasvoja.

Siili syö luonnossa ollessaan pääasiassa hyönteisiä ja matoja, mutta siili on lähes kaikkiruokanen. Sille kelpaa lähes kaikki tarjolla oleva ruoka. Kaupan maitoa ei siillille kuitenkaan saa antaa.

-Siilit ovat intotolerantikkoja, eli siili ei pysty pilkkomaan maidossa olevia ainesosia joten maitoa ei saa antaa. Kyllä se luonnosskin mieluummi vettä juo.

Talviunet Pelkosenniemen horrostalossa

Siilipojille on tehty talvea varten Parviaisten kesätaloon styroxista suojaisa ja vedoton horrostalo. Kaksi horrospainon saavuttanutta pikkusiiliä ovat jo harjoittelemassa horrostamista, vaikka neljä pienempää vielä nauttii ruoasta ja lämpimästä.

Siili vetäytyy horrostamaan normaalisti siinä vaiheessa kun lämpötila alkaa lähestyä pysyvästi nollan rajaa. Marjukka Parviaisen mukaan siilit pysyvät horroksessa koko talven joten paino laskee melkoisesti.

-Siili saattaa menettää painostaan lähes puolet joten sillä on kova nälkä kun se herää huhti-toukokuussa sen jälkeen kun lämpötila nousee pysyvästi plussan puolelle.

Pelkosenniemen siilit pysyvät hoidossa herättyään vielä pari viikkoa.

-Sitten minä ruokin niitä muutaman viikon ennekuin ne lähtevät takasin sinne mistä ne tulivatkin elikkä Kemiin.