Mökkivaraskin jää riistakameraan

Riistakamera kelpaa muuhunkin kuin eläinten tarkkailuun. Edukas kamera on löytänyt tiensä myös monien mökkien vartijaksi. Poliisin mukaan tärkeintä on huolehtia tarkasti kuvan rajauksesta.

Kotimaa
Riistakameroiden hinta on pudonnut nopeasti ja kuvien tarkkuus noussut. Tämän vuoksi on pystytty keräämään suuri määrä hyvälaatuisia kuvia. Kuvan kamera myös lähettää otetun kuvan kännykkään.
Riistakameroiden hinta on pudonnut nopeasti ja kuvien tarkkuus noussut. Kamera voi myös lähettää otetun kuvan kännykkään.YLE Etelä-Karjala

- Tärkein asia kameran asentamisessa on rajata kuva siten, että se kuvaa vain ja ainoastaan omaa aluetta ja mökkiä. Missään nimessä se ei saa kuvata naapurin puolta, sanoo ylikomisario Ilkka Pöyhiä Etelä-Karjalan poliisilaitokselta.

Kuvan rajaaminen onkin ainoa asia, mistä poliisi muistuttaa. Naapurin puolta kuvatessa voidaan syyllistyä salakatseluun, josta voi maksimissaan saada vuoden vankeusrangaistuksen.

- Riistakameran kuva on oikeuden edessä kelvollinen todiste, toteaa ylikomisario Ilkka Pöyhiä.

Entistä suositumpi

Riistakameroiden hintahaitari liikkuu 100-400 euron välillä. Halvemmissa malleissa riistakamera tallentaa kuvia muistikortille, jolloin kamera pitää käydä tarkastamassa aika ajoin. Kalliimmissa malleissa peruskuvausominaisuuksien lisäksi riistakamera lähettää kuvan esimerkiksi suoraan kännykkään.

- Laite aktivoituu liikkestä ja se tunnistaa liikkeen 14-15 metrin päästä, sanoo Lappeenrannan Wild Sportin myymäläpäällikkö Tuomo Joronen.

Myymäläpäällikkö Tuomo Joronen kertoo, että riistakameroita kysellään heiltä viikottain omaisuuden valvontaan ja ennen kaikkea syksyisin laite on suosittu mökkien vartija.

- Parikkalassa on muun muassa saatu varkaat kiinni riistakameran avulla, kertoo Tuomo Joronen.

Joronen muistuttaa, että pattereiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jos riistakamera vartioi mökkiä talven tunteina. Kesällä patterit kestävät 4-6 kuukautta, mutta talvella patterit pitää vaihtaa kerran, pari kuukaudessa.

- Näihin voi kytkeä kuuden voltin muuntajalla akun, jolla saadaan sitten kestoa kauemmaksi, vinkkaa Joronen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Elli Sormunen