Presidentin parempi puolisko voi olla oma itsensä

Lähetyvät presidentinvaalit ovat jälleen nostaneet keskustelua presidentin puolison roolista. Tohtori Pentti Arajärvi arvioi yhteiskunnan muuttuneen niin, että presidentin puolisokin voi käydä töissä. Seuraavaa puolisoa Arajärvi neuvoo olemaan oma itsensä.

Kotimaa
Pentti Arajärvi
Yle

Kun valtakunta saa uuden presidentin, mukana tulee myös puoliso, jolla on omia edustustehtäviään. Omaa professuuriaan hoitanut tohtori Pentti Arajärvi uskoo, että myös tuleva tasavallan presidentin puoliso voi jatkaa omissa työtehtävissään puolison roolin ohella.

- Minun kohdallani siinä on varmaan ollut sitä, että yhteiskunta on ollut kypsä sille, että presidentin puoliso on ollut myös työelämässä. Ja ehkä sukupuolikysymyskin on vaikuttanut siihen, että tämä on ollut mahdollista, Arajärvi sanoi YLE Uutisille.

Valtakunnan seuraavan ykköspuolison ei Arajärven mielestä tarvitse ottaa mitään erityisroolia.

- Kannattaa olla oma itsensä ja valita myös tehtäviä sen mukaan. Sen enempää ei voi ulkopuolelta neuvoa, se on henkilökohtainen valinta.

Arajärven arvion mukaan sukupuoli on hänen kohdallaan näkynyt edustamisessa.

- Minua on ehkä joskus huvittanutkin se, että valtiovierailulla minua ei viedä päiväkotiin, vaikka voisin olla siitä hyvin kiinnostunut. Minut viedään mieluummin yliopistolle tai sairaalaan.

Mikään vallankäyttäjä tasavallan presidentin puoliso ei Arajärven mukaan ole.

- Ei puolisolla suoranaista poliittista valtaa ole. Ehkä presidentin puolisoa kuunnellaan enemmän kuin ketä hyvänsä, mutta eihän se vielä vallankäyttöä ole.

Lähteet: YLE Uutiset