1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tietovuodosta tutkitaan kymmentä koulutustahoa

Noin 16 000 suomalaisen henkilötiedot ovat peräisin kymmenestä aikuis- ja täydennyskoulutusorganisaatiosta, kertoo Viestintävirasto. Julkisuudessa esillä ovat jo olleet Suomen Opiskelija-Allianssi, Työtehoseura ja WinNova. Vielä on epäselvää, ovatko tiedot peräisin yhdestä vai useammasta rekisteristä.

Kuva: Yle

- Selvitämme tänään noin kymmenen tahoa, että ei tämä asia ole ihan maata kiertävälle radalle karannut, sanoo Viestintäviraston yksikön päällikkö Erka Koivunen.

Virasto ei paljasta oppilaitosten tai organisaatioiden nimiä. Koivusen mukaan kyse on luottamuksesta. Tahojen on tultava ensin itse julkisuuteen.

- Suomen Opiskelija-Allianssi ja Työtehoseura ovat itse tulleet julkisuuteen.

Viestintävirasto on pyytänyt lisätietoja myös opetushallitukselta. Koivusen mukaan virastolla on rajalliset toimivaltuudet tutkia asiaa.

- Meidän osalta tämä on loppuunkäsitelty, jos kyse ei ole tietomurrosta. Sen jälkeen tämä on henkilötietolain ja rikoslain arviointia poliisin toimesta. Rikostutkinta on tarpeen.

Rikosilmoituksen voivat jättää periaatteessa kaikki 16 000 yksityishenkilöä. Myös oppilaitokset voivat tehdä rikosilmoituksen. Hankalaksi tilanteen tekee se, että oppilaitokset ovat voineet syyllistyä itse laittomuuksiin.

- Sama taho saattaa olla asianomistaja ja rikkeestä epäiltynä.

Koivunen arvioi, että henkilötietoja voidaan käyttää muun muassa petostarkoituksiin. Tavaroita ja palveluita voitaisiin tilata toisen nimissä.

Keskusrikospoliisi on luvannut tiedottaa tutkinnasta tänään maanantaina.

Työtehoseura: Tietomurtoa ei voi sulkea pois

Työtehoseuran mukaan tietovuotoa selvitetään keskusrikospoliisin kanssa. Oppilaitos vakuuttaa, että henkilötietoja on käsitelty huolellisesti.

- Tietomurrosta ei ole jäänyt mitään merkkejä järjestelmiin, mutta sitä ei voi sulkea pois. Tietoja lähetetään myös viranomaisille, ja selvitämme nyt, onko siinä vaiheessa tietoja vuotanut, sanoo toimitusjohtaja Tarmo Luoma.

Hän korostaa, etteivät kaikki tiedot ole lähtöisin Työtehoseuran tietokannoista. Osa tiedoista on peräisin suoraan koulutusohjelmista.