1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

KRP: Tietomurron uhreilla ei syytä huoleen

Viikonloppuna ilmi tulleen 16 000 ihmistä koskeva tietovuoto on aiheuttanut huolta kansalaisten keskuudessa. KRP:n mukaan listalla olevien ihmisten ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan henkilötietojen väärinkäytöksistä.

- Ihmisten, joiden tiedot ovat nyt päätyneet internetiin ei tarvitse olla huolissaan, kertoo Radio Suomen Ajantasan haastattelema KRP:n ylitarkastaja Sari Kajantie.

Kajantien mukaan henkilötunnus ei ole salainen henkilötieto.

- Henkilötunnuksen tarkoitus on vain erotella samannimiset ihmiset. Ongelma on se, että monissa palveluissa henkilötunnusta käytetään virallisena tunnistautumistietona, mihin sitä ei ole tarkoitettu.

- Tietomurron yhteydessä on kuitenkin voinut päästä julki salaisia puhelinnumeroita ja osoitetietoja, Kajantie huomauttaa.

Kajantie arvio, että nyt vuotaneita tietoja olisi mahdollista käyttää väärin esimerkiksi siten, että joku toinen henkilö voisi tehdä asianomaisen nimissä tilauksia nettikaupasta tai hankkia pikavippejä.

- Rikosilmoitus paikallispoliisille on syyte tehdä silloin, kun saa laskuja palveluista, joita ei ole itse hankkinut.

- Poliisi pystyy kuitenkin selvittämään tilauspetostapaukset kohtalaisen hyvin. Rikoksen uhrille kyseessä voi kuitenkin olla vuosien raskas prosessi. Myös palvelun tarjoajalle aiheutuva haitta on kohtuuton. Laki ei nykyisellään tarjoa tarpeeksi suojaa näitä tapauksia vastaan, Kajantie summaa.

Kajantien mukaan henkilörekisterit, joiden ylläpidossa on turvallisuuspuutteita, ovat haluttua tavaraa tiettyjen tekijöiden piirissä.