1. yle.fi
  2. Uutiset

Kamerayhtiö Olympus tunnusti piilotelleensa tappioitaan

Kameroistaan tunnettu japanilainen Olympus-yhtiö on tunnustanut piilotelleensa tappioitaan yli 20 vuoden ajan. Yhtiön pörssikurssi romahti Japanin pörssissä 29 prosenttia sen jälkeen, kun se myönsi Japanin historian suurimpiin lukeutuvan kirjanpitohuijauksen.

talous

Maailman johtaviin optisten ja digitaalisten tuotteiden valmistajiin lukeutuva Olympus kiisti pitkään tiedot tappioiden peittelystä, mutta tiistaina yhtiö kertoi riippumattoman tutkimusryhmän todenneen Olympuksen käyttäneen noin 500 miljoonaa euroa finanssineuvonnan ja yrityksen toiminnan kannalta merkityksettömien yhtiöiden hankkimiseen. Hankintojen avulla Olympus peitteli 90-luvulta asti syntyneitä tappioitaan.

Lokakuun lopussa toimitusjohtajaksi nimetty Shuichi Takayama syyttää peittelystä aiempaa johtoa ja Olympus harkitsee oikeustoimia näitä vastaan. Olympuksen hallituksen puheenjohtaja Tsuyoshi Kikukawa erosi lokakuussa, ja nyt yhtiö on antanut potkut varatoimitusjohtaja Hisashi Morille ja yhtiön tilintarkastaja on eronnut.

Skandaali paljastui, kun yhtiön entinen toimitusjohtaja Michael Woodford kertoi saaneensa potkut ryhdyttyään kyselemään yhtiön kirjanpidon epäselvyyksistä. Woodford on luovuttanut Britannian viranomaisille asiakirjoja petostutkintaa varten. Myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii tiettävästi asiaa.

Vuonna 1919 perustetun Olympuksen markkina-arvo on puolittunut skandaalin paljastuttua. Olympus saattaa joutua skandaalin vuoksi vetäytymään pörssistä. Yhtiön oli määrä julkistaa osavuosikatsauksensa tänään tiistaina, mutta julkistusta on nyt lykätty.

Yhtiö pyytää julkaisemassaan tiedotteessa toimiaan anteeksi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi