Viikon Väite: Kohdistuuko puolustusvoimiin liian suuret säästöt?

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) ja valiokunnan jäsen Tuula Väätäinen (sd.) väittelivät siitä, onko puolustusvoimiin kohdistumassa liian suuret säästöt. He keskustelivat myös naisten asemasta armeijassa ja mahdollisesta kutsuntojen ulottamisesta koskemaan myös naisia.

talous
Tuula Väätäinen ja Jussi Niinistö
Jussi Niinistö, Tuula Väätäinen ja puolustusvoimien leikkaukset.

Niinistö sanoi, että puolustusvoimissa on säästöt säästetty jo ajat sitten, ja nyt leikataan puolustuskyvystä.

- Meidän bruttokansantuotteesta puolustusmenojen osuus on vain 1,5 prosenttia, mikä on länsimaiden pienimpiä lukuja, Niinistö sanoi.

Väätäinen myönsi säästöt koviksi, mutta huomautti, että tiukassa taloustilanteessa niitä pitää etsiä joka puolelta. Hän sanoi, että asevelvollisten ikäluokka on pienentynyt koko ajan.

- On ihan selvä asia, että täytyy katsoa, miten tehokkaimmin meidän varuskunnat toimisivat jatkossa ja missä ne sijaitsevat, Väätäinen sanoi.

Niinistö arvosteli myös sitä, että kansainväliset kriisinhallintamenot kasvavat samaan aikaan kun oman maan puolustamisesta leikataan. Väätäinen ei nähnyt asiassa ongelmaa.

Naiset kutsuntoihin?

Niinistön mielestä olisi syytä harkita myös naisten ottamista mukaan kutsuntoihin. Hän sanoi kuitenkin olevansa pohjimmiltaan sitä mieltä, että armeija on miesten koulu, joka on tehty miesten ehdoilla.

- Mielestäni naisille voitaisiin räätälöidä jotain omaakin kansalaispalvelun tyyppistä, Niinistö sanoi.

Väätäisen mielestä armeijaa voitaisiin kehittää niin, että se kohtelisi molempia sukupuolia tasavertaisesti.

Lähteet: YLE Uutiset/ Terhi Uusivaara