Jopa 80 prosentilla yrityksistä palkitsemismalli

Koko henkilöstöä koskevat palkitsemisjärjestelmät ovat suomalaisyrityksissä yllättävän yleisiä. Palkitsemismallit ovat yleistyneet jatkuvasti.

Kotimaa
Nainen tietokoneella.
OK Perinnän asiakasvastaavan Elina Taljavaaran mukaan yhtiössä koetaan, että duunaritasoa kannustetaan palkkioilla esimiehiä enemmän.Yle

- Erilaisia tulospalkkiomalleja tai muita tavoitteisiiin sidottuja palkkiomalleja on runsaasti. Arviolta noin 80 prosenttia käyttää jonkinlaisia palkitsemismalleja, toimitusjohtaja Tomi Rantamäki Suomen Palkitsemiskeskus Oy:sta sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan sen jäsenyritysten henkilöstöstä noin puolet on tulos- tai voittopalkkiojärjestelmien piirissä. Tosin lukumäärä on suurempi, jos otetaan huomioon kaikki mahdolliset urakka- ja provisiopalkat sekä henkilöstörahastot.

Suomalaisyrityksissä henkilöstölle maksettavat tulospalkkiot vastaavat yleensä maksimissaan kuukauden palkkaa. Monissa firmoissa ylempi päällikköporras palkitaan maksimissaan kahden kuukauden palkalla. Toki on yrityksiä, joissa malleja ei ole tai niiden tavoitteita ei saavuteta.

Palkitsemisjärjstelmiä on käytössä alalla kuin alalla. Esimerkiksi usealla paikkakunnalla toimiva ja 150 ihmistä työllistävä OK Perintä on ottanut käyttöön järjestelmän, jossa sekä johtajat että työntekijät ovat saman mallin piirissä.

- Me uskomme vahvasti siihen, että palkitsemalla ihmisiä me motivoimme heitä. Yrityksen kannalta on tärkeää, että meidän ihmisillä on hyvä fiilis tehdä työtä, liiketoimintajohtaja Sami Vesto OK Perinnästä kertoo.

Hän muistuttaa, että perintätoimiston työntekijöiden tulokset ovatkin hyvin mitattavissa. Joko perintä onnistuu hyvin tai sitten ei.

Ylen Suora linjan verkkokeskusteluun osallistuneiden mielestä tulospalkkioita ei ole juurikaan duunaritasolla näkynyt. Aihe on herättänyt runsaasti keskustelua ja voittopuolisesti keskustelijat ovat katsoneet, että päälliköt palkitaan, mutta tavalliset työntekijät jätetään sivuun.

Lähteet: Yle Uutiset / Jari Järvinen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus