Ajatuskupla: Raivoa ja riemua Nenäpäivänä

Nenäpäivä oli Turun suunnalla monilla mittareilla suuri onnistuminen. Antti Korhonen miettii Ajatuskuplassaan, miksi epäpoliittinen toritapahtuma herätti myös raivonpurkauksia.

Nenäpäivä
Antti Korhonen runoilee.
Antti Korhonen runoili tuntemattomalle Nenäpäivän hengessä.YLE / Sari Toivonen

Viime perjantaina vietettiin taas Nenäpäivää. Tällä kertaa olimme sijoittaneet hauskanpidon lomaan asiaakin. Järjestimme torilla paneelikeskustelun Turun keskustan kehittämisestä.

Hernesoppatarjoilu ja villasukkien myynti keräsivät paikan päälle ihan mukavasti yleisöä, joka myös pääsi osallistumaan keskusteluun. Muutama paikalle tullut ei kuitenkaan tyytynyt mahdollisuuteen kommentoida mikrofonin välityksellä, vaan kävi purkamaan tuntojaan suoraan huutamalla.

Ensimmäinen tapaus rauhoittui nopeasti, mutta toinen kaveri haistatteli ja raivosi liki pelottavalla tavalla, kunnes YLE Turun naispuolinen uutispäällikkö onnistui hänet rauhoittamaan. Tuo raivoaminen pisti miettimään, että jotain on vialla kun julkinen keskustelu saa ihmisen noin hermostumaan.

Paneelissa ei ollut yhtään poliitikkoa, mutta kaverin ärsytyskynnys ylittyi ilmeisesti pelkästään sillä, että joku puhuu lavalla yhteisistä asioista. Jos tämäntyyppistä vihan ja raivon tunnetta alkaa tässä maassa esiintyä laajemminkin, on meillä edessä todellinen ongelma.

Perussuomalaisten vaalimenestys toimi ehkä jonkinlaisena ukkosenjohdattimena, mutta paljon on vielä tehtävä, etteivät täälläkin ala polttopullot ja katukivet lennellä. Sen verran paljon turhautuneisuutta löytyy, vaikka moni syrjään jäänyt taitaakin tyytyä tällä hetkellä vain olemaan osallistumatta yhtään mihinkään.

Kaiken kaikkiaan Nenäpäivä oli toki hieno päivä. Täällä Turun suunnalla kerättiin noin 20 000 euroa, millä pystyy tekemään paljon hyvää.

Kerääminen tapahtui upeassa Nenäpäivä-hengessä. Lukiolaiset ja seurakuntanuoret innostuivat tapahtumasta ja kiersivät värikkäästi pukeutuneina rahaa keräämässä ja haleja jakamassa. Vähän varttuneemmat Lions-aktiiviit kantoivat myös kortensa kekoon, lisäksi oli muotinäytöstä ja hyppyjä Turku-hallin katosta sekä eläkeläisten juhla Ruusukorttelissa.

Varsinais-Suomi oli tänäkin vuonna Ylen maakunnista se kaikkein anteliain, joten tuhannet kiitokset kaikille vapaaehtoisille kerääjille ja ennen kaikkea kaikille roposensa keräykseen antaneille. Kyllä niin lämmitti seurata lahjoittajien ja kerääjien yhteistä iloa hyvän asian äärellä.

Lähteet: Antti Korhonen / YLE Turku