Pikavipit ajavat peliongelmaisia velkakierteeseen

Peliklinikan info- ja tukipiste Tiltissä on havaittu, että pikavipeistä on tulossa suuri ongelma peliriippuvaisille. Etenkin verkkorahapelejä pelaavat rahoittavat yhä useammin pelaamistaan pikalainoilla.

peliriippuvuus
Pikavippihakemus kännykän näytöllä.
Yle Uutisgrafiikka

Suomessa on arvioiden mukaan noin 130 000 peliongelmaista, joista kolmasosa voidaan laskea peliriippuvaisiksi. Pelaaminen aiheuttaa heille usein taloudellisia ja psyykkisiä ongelmia, minkä lisäksi se voi vahingoittaa ihmissuhteita.

Tiltin projektityöntekijän Sanni Nuutisen mukaan ongelma pääsee valitettavan usein kehittymään hyvin vakavaksi ennen kuin siihen uskalletaan hakea apua.

- Hyvin yleinen syy avun hakemiseen ovat juuri talousongelmat. Ne kehittyvät niin pitkälle, että ihmisestä tuntuu, ettei niiden kanssa enää itse selviä.

Omien rahojen lisäksi pelaamiseen saattavat kulua myös läheisten rahat. Suureksi ongelmaksi ovat Nuutisen kokemuksen mukaan nousemassa helposti nostettavat pikavipit, joilla pelaaja voi rakentaa itselleen vakavan velkakierteen.

Pikavippejä markkinoidaan aggressiivisesti juuri niille ihmisille, jotka ovat niitä aikaisemmin ottaneet.

- Edellisen vipin maksamiseen otetaan uusi päälle. Siitä ongelma siirtyy, mutta vippien määrä kasvaa ja yhtäkkiä samassa kuussa on erääntymässä niin monta vippiä, että siitä tulee suuri laina, Nuutinen kuvailee.

Salailu vie ongelmaa pidemmälle

Läheiset huomaavat peliongelman usein vasta siinä vaiheessa, kun kotiin alkaa postiluukusta putoilla perintäkirjeitä.

- Peliongelma koetaan häpeäksi, minkä vuoksi sitä salaillaan paljon. Peleissä ei ole mitään vaikuttavaa ainetta, jolla voitaisiin perustella fyysinen riippuvuus. Kun jäädään toimintaan koukkuun, sitä pidetään yksilön heikkoutena, Nuutinen kertoo.

On laskettu, että jokaista peliongelmaista kohden olisi viisi muuta ihmistä, jotka ongelmasta kärsivät. Nuutinen kehottaa läheisiä ottamaan aiheen puheeksi. Tiltistä voi hakea neuvoja siihen, kuinka tilanne kannattaa hoitaa.

- Asian puheeksi ottamisessa tärkeää on se, ettei tilanne pääse kehittymään väittelyksi tai jankkaamiseksi vaan puhuttaisiin ihan asista.

Myös pelaaja itse voi koska tahansa hakea apua.

- Koskaan ei ole liian aikaista ottaa yhteyttä.. Tilttiin voi tulla sellaisessakin vaiheessa, kun vasta epäilee, että voikohan tämä olla minulle ongelma.

Tiltissä järjestetään torstaina kello 18 tietoisku pikavippikierteestä irtautumisesta. Tiltti löytyy Helsingin Rautatientorin vierestä osoitteesta Kaisaniemenkatu 2.

Lähteet: YLE Helsinki