1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diplomatia

USA kohentaa suurlähetystöään sadalla miljoonalla eurolla

Yhdysvaltain Suomen suurlähetystölle tehdään lähivuosina jättiremontti. Vanhat rakennukset korjataan ja alueen keskelle nousee kokonaan uusi rakennus.

diplomatia
YLE

Rahaa rakentamiseen ja korjaustöihin käytetään kaiken kaikkiaan yli 70 miljoonaa euroa.

Yhdysvaltain suomen suurlähetystön alueella korjataan sekä luonnonvoimien, käytön että talvisodan pommienkin aiheuttamia vaurioita. Rakennukset korjataan energiatehokkuutta silmälläpitäen. Yhdysvallat laittaa alueelle rahaa 100 miljoonaa dollaria eli reilut 70 miljoonaa euroa. Suurlähettiläs Bruce Oreck sanoo rahoituksen vaatineen paljon työtä.

- Isäntämaassa pitää olla joku joka on halukas viemään prosessia eteenpäin. Onneksi olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Näkyvin muutos on keskelle aluetta tuleva uudisrakennus. Siitä tulee matalampi kuin kaava sallii, mutta se tulee olemaan tyyliltään täysin erilainen. Kritiikkiä on siis varmasti luvassa.

- Siitä heijastuu vesi ja puut. Siitä tulee matala ja kooltaan alueeseen sopiva. Varmasti toiset pitävät siitä enemmän ja toiset vähemmän. Kokonaisuutena olen suunnitelmaan tyytyväinen, Oreck sanoo.

Innovaatiokeskus tuotteistamaan vihreää tekniikkaa

Oreck tunnnetaan ympäristön ja ilmastonsuojelun puolestapuhujana, joten Helsingin lähetystöstä on tarkoitus tehdä energiatehokkain yhdysvaltain suurlähetystö maailmassa.

Yli satavuotiaaseen sivurakennukseen tulee ympäristöteknologiaan keskittyvä innovaatiokeskus. Oreck uskoo, että keskuksen kautta markkinoille tullaan saamaan myös uusimaalaisia vihreän energian tuotteita.

- Koko maailmantalous nojaa energiantuotantoon. Kun kehitämme uusia tuotantotapoja, on se sitten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai älykästä sähköverkkoa, siinä tulee olemaan valtavat mahdollisuudet liiketoiminnalle. Se on mielestäni suurin mahdollisuus modernin talouden historiassa.

Alihankinta ja materiaalit Suomesta

Rakennustyöt hoitaa yhdysvaltalainen urakoitsija. Suurlähetystön rakennuksille havitellaan energiatehokkuudesta ja ympäristöystävällisyydestä kertovaa LEED-sertifikaattia, joten muun muassa rakennusmateriaalin on tultava läheltä. Työmaalla tullaan siksi käyttämään runsaasti suomalaista alihankintaa ja materiaaleja.

Innovaatiokeskus valmistuu ensi vuoden aikana. Koko remontti, mukaan lukien uudisrakennus, valmistuu vuonna 2013.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi