Hanna Mäntylä kysyy koulukyydeistä petovaara-alueilla

Lapin kansanedustaja Hanna Mäntylä (ps.) vaatii koululaisille yhdenvertaista oikeutta koulukuljetuksiin petovaara-alueella. Mäntylä jätti koulukyytejä petovaara-alueilla koskevan kirjallisen kysymyksen eduskunnassa tiistaina.

petoeläimet
Lapin vaalipiirin kansanedustaja Hanna Mäntylä, Perussuomalaiset
Hanna Mäntylä pyrkii valtuustoon Sallassa.Perussuomalaiset

Hanna Mäntylä kysyy, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta koulukuljetusten avulla turvataan kaikille koululaisille turvallinen koulumatka myös suurpetovaara-alueilla.

- Mikäli petojen määrän halutaan maassamme jatkuvasti kasvavan, tulisi huomioida myös asian negatiiviset vaikutukset. Eräs tällainen vaikutus on juuri karhukyytien ja petokuljetusten tarpeen kasvaminen. Koulukuljetukset jäävät kuntien vastuulle, ja näin ollen niille olisi osoitettava myös riittävät resurssit kuljetusten järjestämiseen, Hanna Mäntylä kirjoittaa.

- Tilastojen perusteella esimerkiksi karhun hyökkääminen ihmisen kimppuun on todella epätodennäköistä – mutta näiden tilastojen muuttumista emme voi jäädä odottamaan. Tämän asian ytimenä ei ole pedon todennäköinen hyökkääminen lapsen kimppuun, vaan sen varmistaminen, että tällaista ei voisi edes tapahtua, Hanna Mäntylä muotoilee.

Karhukellot eivät ratkaise

Mäntylän mukaan lasten koulukuljetuksissa petoalueilla näyttää olevan vaihteluja. Esimerkiksi Mänttä-Vilppulan kunta perui lokakuussa petokuljetukset, joita oli jo jo usean vuoden ajan järjestetty koululaisille. Kuljetusten sijaan lapsille tarjottiin karhujen pelottamiseen tarkoitettuja kelloja. Nyt kuljetuksen voi saada, jos toimittaa kuntaan lääkärinlausunnon lapsen karhupelosta.

- Karhukellojen avulla tämä asia ei ole ratkaistavissa. Lääkärinlausunnon hankkiminen karhupelosta koulukyydin varmistamiseksi ei myöskään ole kestävä toimintamalli. On täysin inhimillistä pelätä suuria petoja, eikä tämän asian toteamiseksi tule kuormittaa terveyskeskuksia, Mäntylä sanoo.

Mänttä-Vilppulan kunta sijaitsee Ylä-Pirkanmaalla Tampereen ja Jyväskylän puolessa välissä.

Lähteet: YLE Lappi