Flunssassa eivät antibiootit auta

Ylilääkärin mukaan ihmiset hakeutuvat turhankin herkästi vastaanotolle, vaikka tavallisesta flunssasta paranee kotikonstein. Oloa voi helpottaa esimerkiksi höyryhengityksellä ja riittävällä levolla.

Kuva: Arja Lento / YLE

Ylilääkäri Kimmo Kuosmanen Kouvolan terveysasemalta kertoo, että sitkeää flunssaa on ollut liikkeellä Kymenlaaksossa koko syksyn, vaikka pahin flunssa-aalto lienee yhä edessäpäin.

- Erittäin paljo on ollut pitkittynyttä, useamman viikon kestävää flunssaa. Kyseessä on kuitenkin useimmiten ihan tavallinen pitkittynyt virustauti, lisää Kuosmanen.

Pitkittynyt flunssa altistaa kuitenkin jälkitaudeille kuten korva- ja poskiontelontulehdukselle tai jopa keuhkokuumeelle.

Nuhakuumeeseen riittää lepo

Kouvolan terveysasemalla järjestettiin tiistaina terveystapahtuma, jossa aiheena olivat muun muassa flunssat ja influenssat. Tapahtumassa annettiin ohjeita myös flunssan kotihoidosta.

- Tyypillisesti nuhakuumeeseen riittää lepo. Kuumetta alentavista särkylääkkeistä voi olla hyötyä, mutta antibiooteista ei, Kuosmanen tiivistää.

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos tauti tai kuume pitkittyy, tulee hengen ahdistusta tai selkeitä kohdeoireita kuten korvakipua. Kuosmasen mielestä ihmisten tietämys flunssan hoidosta on tänä päivänä heikompi kuin entisaikaan.

- Ihan tavallisissakin virustaudeissa hakeudutaan hyvin herkästi vastaanotolle. Kotihoito on selvästi vähentynyt, toteaa Kuosmanen.

Vaikka kylmän vaikutuksesta flunssan saamiseen ei ole tieteellistä näyttöä, virusesiintymien piikit ja kausi-influenssat keskittyvät syksyyn. Kuosmanen arvioi, että ihmisten suhtautuminen kausi-influenssaan on muuttunut lintu- ja sikainfluenssojen johdosta.

- Influenssaa on liikenteessä vuosittain, mutta joskus taudinkuva on ollut vaikeampi.

Vältä flunssa käsiä pesemällä

Nuhakuumetta aiheuttavia viruksia tunnetaan yli 200. Virustyyppien eroista huolimatta, taudinkuva on yleensä hyvin samankaltainen. Kuosmanen myöntää, ettei lääkäri tiedä virustyyppiä sen paremmin kuin potilaskaan. Virustyyppi määritellään usein oireiden ja sen perusteella, mitä virusta on eniten liikkeellä. Virustyypityskokeita ei oteta kuin vakavimmissa tapauksissa.

Parhaiten flunssan välttää huolehtimalla käsihygieniasta, riittävästä levosta ja ravinnosta. Varsinaiseen flunssaan ei ole lääkettä, mutta oireita voi lievittää kotikonstein.

- Flunssan hoito on yleensä oireen mukaista hoitoa. Eli esimerkiksi kuuma mustaherukkamehu voi tuntua kurkussa hyvältä ja avata hengitysteitä kuten höyryhengitys, Kuosmanen kuvailee.

Valkosipulin, inkiväärin, hunajan ja jopa C-vitamiinin hyödyt flunssan hoidossa perustuvat pitkälti uskomuksiin, eikä niiden tehosta paranemisen nopeuttajina ole tieteellistä näyttöä. Kuosmanen kuitenkin huomauttaa, että joidenkin kohdalla ne voivat helpottaa oloa.

- Jos se jotakuta auttaa, hyvä niin, Kuosmanen summaa.