1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viranomainen ei joukkoista

Viime viikonlopun tietovuoto kertoi ainakin sen, että viranomaisten toimintavalmius ei verkossa ole parhaassa mahdollisessa terässä. Lauantaina ilmi tullut, tuhansien suomalaisten henkilötietoja sisältävä lista ei keskusrikospoliisin näkemyksen mukaan edellyttänyt mitään toimia tai erityisempää tiedottamista ennen kuin maanantaina.

Kotimaan uutiset

Viikonlopun aikana yksityiset kansalaiset ryhtyivät täyttämään viranomaisten jättämää aukkoa. Syntyi palvelu, jolta pystyi tarkistamaan sen, oliko oma nimi mahdollisesti vuodetulla listalla. Ja karttapalvelu, joka latoi vuodetut tiedot Google Maps -pohjalle.

Kun poliisi maanantaina sai päätetyksi, että senkin pitäisi lista jollain tavalla kansalaisille näyttää, poliisin palvelin jumittui. Hetken ihmettelyn jälkeen poliisin lista saatiin julkaistuksi pdf-muodossa Slideshare-palvelun viralliselta kuulostavan Mondeo123-tilin avulla.

Kävi siis hieman samalla tavalla kuin Thaimaan tsunamin yhteydessä: viranomaisten miettiessä reagointitapoja ja -kanavia yksityiset kansalaiset täyttivät tietoaukkoja ja toimivat parhaansa mukaan. Tsunamin jälkeen Sukellus.fi:n aktiivit saivat teoistaan valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

Kysymys kuuluukin, voisivatko viranomaiset jotenkin tulevissa verkkoon ja tietotekniikkaan liittyvissä kriisitilanteissa käyttää joukon älyä ja taitoa? Nyt olemme nähneet vain viranomaisten varoittelua ja kieltoa. Olisiko olemassa keinoja, joilla kansalaisten tiedot ja taidot kanavoitaisiin hyödylliseen työhön, jolla olisi viranomaisten hyväksyntä?

Journalismissa tällaista joukkouttamista on jo käytetty, joissakin tapauksissa erinomaisin tuloksin. Esimerkiksi tästä kelpaa vaikkapa brittilehti The Guardianin hanke, jossa kansalaiset kahlaavat läpi brittiparlamentaarikkojen kulukorvaustositteita. Ehkäpä siitä voisi ottaa oppia viranomaistoimintaankin.

Lähteet: YLE Uutiset / Kari Haakana Kirjoittaja on YLE Internetin palvelupäällikkö

Lue seuraavaksi