1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ultraortodoksien vaikutus kasvaa Israelissa - naisille erilliset jalkakäytävät ja bussinpenkit

Vanhoillisten ultraortodoksijuutalaisten vaikutusvallan kasvu näkyy yhä selvemmin Israelissa ja etenkin maan pääkaupungissa Jerusalemissa, jossa heitä on noin kolmannes asukkaista. Osissa Jerusalemia naisten kuvilla varustetut mainoskyltit ovat harvinaisuuksia ja joidenkin alueiden jalkakäytävät sekä osa busseista ja terveysasemista on jaettu miesten ja naisten alueisiin.

Ulkomaat
Nuori nainen ja joukko ortodoksijuutalaisia.
Nuori nainen odotti kyytiä samaan aikaan kun joukko ortodoksijuutalaisia osoitti mieltään Jerusalemissa kesäkuussa 2011. Mielenosoittajat vastustivat lähistöllä sijaitsevan parkkitalon avoinna pitämistä sapatin aikana.Jim Hollander / EPA

Naisille on terveysasemilla myös omat sisäänkäynnit. Ultraortodoksien asuinalueilla osa kaupoista on asettanut miehille ja naisille erilliset ostosajat. Monet mainostajat eivät edes yritä laittaa mainoksiinsa naisia, sillä tällaiset julisteet tuhotaan heti tietyillä asuinalueilla ja naisten kuvia käyttäviä yrityksiä uhataan boikoteilla.

Israelin armeijakin on törmännyt naisiin kohdistuviin uskonnollisiin vaatimuksiin. Syyskuussa joukko sotilaita poistui sotilasparaatista naisten laulun vuoksi, sillä vanhoillisten uskovaisten mukaan laulu herättää syntisiä ajatuksia. Sotilaista neljä erotettiin upseerikurssilta käytöksensä vuoksi. Toisaalta armeija on ollut myös valmis taipumaan uskonnollisten vaatimusten edessä ja ilmoittanut valmiudestaan siirtää naissotilaita toisiin yksiköihin, jos uskonnolliset miessotilaat eivät suostu palvelemaan samoissa yksiköissä.

Ultraortodoksien säännöille ei kuitenkaan riitä ymmärrystä oikeuslaitoksessa. Esimerkiksi lokakuussa Israelin korkein oikeus määräsi ultraortodoksien asuinalueelle rakennetut jalkakäytävät miesten ja naisten osiin jakavat esteet purettaviksi.

Israelilaisista noin yhdeksän prosenttia on ultraortodoksisia juutalaisia, mutta heidän poliittinen vaikutusvaltansa on huomattavasti heidän lukumääräänsä suurempi. Ultraortodoksien osuus kansasta myös kasvaa nopeasti, sillä he saavat lapsia huomattavasti muita juutalaisia enemmän. Vuoteen 2025 mennessä ultraortodoksien määrän arvioidaan nousevan 15 prosenttiin.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi