Vammaiskeskustelu räjähti - Taina Kovalainen vihapuheen kohteeksi

Lietolaisesta Taina Kovalaisesta tuli pari viikkoa sitten yllättäen sosiaalisen median sylkykuppi. Kovalainen joutui ankaran ryöpytyksen kohteeksi Ajankohtaiselle Kakkoselle antamansa haastattelun seurauksena.

Kotimaa
Taina Kovalainen
Taina KovalainenYLE

Jupakka alkoi, kun Ajankohtainen kakkonen käsitteli kaksi viikkoa sitten kehitysvammaisten asumista. Taina Kovalainen esitti jutussa muun muassa pelkonsa asuntojen hintojen putoamisesta, jos hänen naapuriinsa tulee kehitysvammaisten asuntola. Kovalaisen kommentti nostatti ennennäkemättömän keskustelun vammaisten oikeuksista.

Taina Kovalainen joutui ankaran arvostelun ja jopa vihapuheen kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Facebookiin perustettu ”Ei Tainaa minun takapihalleni” -sivusto keräsi nopeasti yli 20 000 tykkääjää. Lopulta sivujen perustaja poisti sivuston, koska keskustelu kääntyi Tanja Kovalaisen solvaamiseksi.

Taina Kovalainen on saanut kasapäin vihapostia ja myös henkilökohtaisia uhkauksia. Myrskyn silmään joutunut Kovalainen sanoo, ettei hän olisi aivan tällaista ansainnut ja vakuuttaa, ettei hän kadu sanomisiaan.

- En ole sanonut mitään pahaa kenestäkään, en yhtään mitään pahaa kenestäkään

Hän sanoo myös kokeneensa, että on joutunut toisten ihmisten oman pahanolon kohteeksi.

Kovalainen saa arvostustakin

Kehitysvammaisia Liedon Verkarantaan tuova Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin johtaja, Seija Aaltonen arvostaa Kovalaisen avoimuutta.

- Hän antoi rohkealla ja avoimella esiintymisellään kasvot ilmiölle: kehitysvammaisten syrjintä. Hän mahdollisti sen, että nyt tästä asiasta päästään puhumaan, eikä vain potkita nimettömänä kehitysvammaisten ovia.

Seija Aaltonen muistuttaa myös, että vihapuhe kertoo yhteiskunnan pahoinvoinnista.

- Vihapuhe on aina epäterve ilmiö. Jos kehitysvammaisilta itseltään kysytään, niin he sanoisivat, että ketään ei saa vihata.

Kovalainen sanoo, että elämä on sitä varten, että opitaan.

- Olen saanut sellaisen lekan päähäni, että olen itse asiassa kiitollinen kaikesta palautteesta, mitä saan. Se avartaa ihmisiä keskustelemaan ja toivon, että nekin ihmiset, jotka ovat hyökänneet kimppuuni miettisivät.

Lähteet: YLE Uutiset