1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:ssa ei yksimielisyyttä palestiinalaisten hakemuksesta

YK:ssa ei ole päästy yhteisymmärrykseen palestiinalaisten jäsenhakemuksesta, selviää uutistoimistojen haltuunsa saamasta YK:n komitean raportin luonnoksesta.

Luonnoksen mukaan YK:n turvallisuusneuvoston komitea ei pystynyt tuottamaan turvallisuusneuvostolle yksimielistä suositusta siitä, pitäisikö palestiinalaiset hyväksyä YK:n jäseneksi vai ei. Raportista ei käy ilmi, mitkä maat ovat palestiinalaisten jäsenhakemuksen puolella ja mitkä sitä vastaan.

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas jätti jäsenhakemuksen YK:hon syyskuun loppupuolella. Yhdysvallat vastustaa hakemusta ja on sanonut estävänsä hakemuksen veto-oikeudellaan.

Viime perjantaina uutistoimisto AFP kertoi Ranskan, Britannian ja Kolumbian ilmoittaneen, että maat aikovat jättää äänestämättä, kun palestiinalaisten hakemus YK:n täysjäseneksi tulee turvallisuusneuvoston käsittelyyn. Tarkkaa päivämäärää turvallisuusneuvoston äänestykselle ei ole vielä päätetty.

Saadakseen hakemuksensa hyväksytyksi, palestiinalaiset tarvitsisivat sille yhdeksän jäsenen kannatuksen. YK:n turvallisuusneuvostoon kuuluu 15 jäsentä. Yksikin turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta voi kaataa jäsenyyden veto-oikeudellaan. Tähän mennessä kuusi jäsentä on ilmoittanut tukevansa palestiinalaisten jäsenyyttä.