IAEA:n tietojen mukaan Iran kehittänyt ydinasetta

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on erittäin huolestunut Iranin ydinohjelmasta. IAEA:n tuoreen raportin mukaan Iran on kehittänyt ydinasetta. Iran tyrmää raportin, ja sanoo sen olevan poliittisesti motivoitunut. Yhdysvallat miettii lisäpakotteiden ajamista Irania vastaan.

Ulkomaat
Bushehrin ydinvoimala Iranissa.
Bushehrin ydinvoimala Iranissa.Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin mukaan sen uraaninrikastusohjelma on tarkoitettu pelkästään energiantuotantoon. Iran katsoo, että IAEA:n raportti on lisäksi puolueellinen ja epäammattimainen.

Länsimaat ovat jo pitkään epäilleet Iranin kehittävän itselleen ydinasetta, ja atomienergiajärjestön 1000-sivuinen raportti sisältää tähän asti yksityiskohtaisinta tietoa maan hankkeesta.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön mukaan Iran olisi kehittänyt ydinaseteknologiaa ja tehnyt muuta ydinaseisiin liittyvää tutkimusta ja testausta. IAEA sanoo, että vuoden 2003 loppuun asti Iranilla oli erityinen ydinaseohjelma ja osa kehitystoiminnasta saattaa jatkua edelleen.

Järjestö vaatiikin Iranilta vastauksia raportissa olleisiin tietoihin. Raportin mukaan Iranissa on kaikkiaan yhdeksän kohdetta, joissa joko rikastetaan uraania tai tapahtuu muuta ydinaseisiin liityvää toimintaa. IAEA:n mukaan Iranilla jo 4 500 kiloa viiden prosentin rikastusasteessa olevaa uraania ja 70 kiloa 20-prosenttista uraania. Ydinaseeseen tarvitaan yli 90 prosenttiin rikastettua uraania.

USA valmis lisäpakotteisiin

Yhdysvallat on odottanut raportin tietoja, koska se haluaa, että Iranille asetetaan lisäpakotteita. YK on määrännyt Iranille neljään otteeseen pakotteita, koska Iran ei ole suostunut luopumaan uraanin rikastamisesta. Taloussanktioilla on rajoitettu Iranin kaasu- ja öljyteollisuutta, ulkomaankauppaa sekä liikennettä.

Yhdysvallat sanoo harkitsevansa painostuksen lisäämistä Irania kohtaan. Myös uusia pakotteita harkitaan, jos Iranin vastaukset IAEA:lle eivät tyydytä.

Israel on vihjaillut, että myös sotilaallinen isku Iranin ydinkohteita vastaan on mahdollinen. Venäjä puolestaan on tuominnut Israelin puheet vaarallisiksi ja täyteen katastrofiin johtaviksi.

Venäjä myös kritisoi raportin julkaisua, ja sanoo vain nostavan jännitettä, mikä vähentää mahdollisuuksia saavuttaa asiasta diplomaattinen ratkaisu Iranin kanssa.

Lähteet: AFP, Reuters