Raidin teatteriversio kantaesitetään Salossa

Tv-sarjasta ja elokuvasta tuttu Raid nähdään ensimmäistä kertaa näyttämöversiona Salossa. Teatteri Provinssissa Raidia näyttelee alkuperäisen Raidin eli Kai Lehtisen poika Aape. Raidin ensi-ilta on helmikuussa.

kulttuuri
Ohjaaja Jarmo Hämeranta sekä näyttelijät Aape Lehtinen ja Ossi Ahlapuro harjoittelevat Raidin näyttämöversiota.
Ohjaaja Jarmo Hämeranta sekä näyttelijät Aape Lehtinen ja Ossi Ahlapuro harjoittelevat Raidin näyttämöversiota.YLE / Sami Tammi

Perinteisen ilmaisun lisäksi näytelmässä käytetään livekameraa kuten Anna Karenina -näytelmässä Turussa.

Ohjaaja Jarmo Hämeranta haluaa heijastaa Raidia näyttelevän Aape Lehtisen reaktioita kameran läpi. Livekameraa on käytetty muun muassa Anna Karenina -näytelmässä Turun kaupunginteatterissa.

- Tämä on uusi trendi. Se on selvä, että livekamera ei saa olla itsetarkoitus. Uskon, että tämäntyyppiseen juttuun se sopii.

Raidina alkuperäisesittäjän poika

Näyttelijä Kai Lehtisen poika, Aape Lehtinen esittää nimiosaa Teatteri Provinssin versiossa. Häntä rooliin esitti Kai Lehtinen, joka ei muilta kiireiltään Saloon ehtinyt. Aape aikoo luottaa kuitenkin omaan tulkintaansa eikä anna isän puuttua roolityöhönsä.

- Ei isä tule antamaan mitään neuvoja. Tämä esitys ei enää hänelle kuulu, vaikka hän minua tähän suosittelikin. Ei se rupea määräilemään, kun ei ole ohjaajana tässä.

Aape Lehtinen on aiemmin näytellyt isänsä ohjauksessa, Seitsemäsäs veljeksessä, Taaborinvuoren kesäteatterissa Nurmijärven Kivi-juhlissa.

- Siellä tuli näyteltyä Timoa kolmenkymmenen asteen helteessä.

Lehtinen arvelee hakevansa teatterikorkeakouluun ensi keväänä. Sen verran ala kiinnostaa.

- En kuitenkaan ole vielä varma, mitä haluan loppuelämäni tehdä, joten näyttelijäntyö on vain tämä yksi vaihe.

Karismaattinen Ahlapuro pääsee pahiksen rooliin

Vuosikymmenet Suomen teatterimaailmassa vaikuttanut Ossi Ahlapuro näyttelee Aape Lehtisen ohella toista näytelmän pääosaa. Hänellä on vastuunaan juonen kehittely.

- Minä olen tässä äänessä melkein koko ajan ja Raid sitten vastaa paljon ilmeillään omiin mietelmiini. Tässä on paljon tekstiä ja kova harjoitteleminen. Siitä olen iloinen, että saan kerrankin tehdä pahiksen roolin, naurahtaa Ahlapuro.

Ossi Ahlapuro oli radioteatterissa 34 vuotta. Sen lisäksi hän on tehnyt paljon tanssimusiikkikeikkaa. Ahlapuro lähti mielellään harrastajapohjaisen teatterin esitykseen.

- Näissä harrastajaryhmissä on hyviä tekijöitä. Lähden mielelläni tällaisiin esityksiin mukaan.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall