Rengaslukot tulevat vuoden vaihteessa

Rengaslukot otetaan käyttöön pysäköinninvalvonnassa ensi vuoden alusta lähtien. Uusi laki mahdollistaa myös virhepysäköintimaksujen kaksinkertaistamisen.

Kotimaa
Pysäköinti parkkipaikka
YLE

Suomesta löytyy ryhmä autoilijoita, joita ei tunnu kiinnostavan pysäköintivirheiden maksaminen. Tekniikan maailman mukaan jopa yli 1 500 autoilijalla on rästissä 6-10 maksamatonta pysäköintivirhettä.

- Maksamatta jättävät autoilijat ovat varmasti vauhdittaneet uuden lain käyttöönottoa, Oulun teknisen keskuksen liikenneinsinööri Jorma Heikkinen toteaa.

- Uuden lain myötä säännöt ovat selvät: jos et maksa, ei auto liiku mihinkään.

Rengaslukko ja hinaus ovat viimeiset vaihtoehdot

Ensimmäisenä päivänä väärin pysäköidylle autolle annetaan virhemaksu. Toisena ja kolmantena päivänä maksu uusitaan. Kolmannen päivän jälkeen maksulappua ei enää anneta, vaan käyttöön otetaan rengaslukko tai auto siirretään kunnan varastoon. Aikaisintaan rengaslukko voidaan laittaa autoon kaksi päivää virheellisen pysäköinnin alkamisesta.

Jos virheellisesti pysäköidyn auton omistajalla on vähintään viisi maksamatonta maksua rästissä, se oikeuttaa rengaslukon välittömän käyttöönoton. Myös auton siirto voidaan suorittaa heti, jos kulkuneuvo vaarantaa muun liikenteen.

Rengaslukon poisto ja auton lunastaminen takaisin kunnan varastosta toimivat samalla tavalla.

- Rahalla auton saa takaisin käyttöön. Kun auton omistaja maksaa rästimaksut, tulee rengaslukon avaimen haltija avaamaan lukon. Jos auto on ehditty siirtää, tulee hinausmaksutkin maksaa, Jorma Heikkinen kertoo.

Pysäköintimaksuille annetaan enemmän aikaa

Uusi laki myös mahdollistaa virhepysäköintimaksujen korottamisen nykyisestä 40 eurosta 80 euroon. Lisäksi maksu- ja vastalauseentekoaika nostetaan kahdesta viikosta 30 päivään.

- Määräaikojen pidentäminen saattaa muuttaa vastalauseiden määrää, mutta en osaa sanoa, mihin suuntaan. Ihmiset joko rauhoittuvat sen aikana ja jättävät vastalauseen tekemättä, tai sitten se jopa lisää niitä, Heikkinen pohtii.

Lähteet: YLE Oulu / Johanna Latvala