Joutsenet eivät hötkyile etelään

Pohjois-Pohjanmaalla lepäilevillä joutsenilla ei ole kiire etelään. Tyrnävän ja Limingan pelloilla säiden muuttumista odottaa satoja jollei tuhansia laulujoutsenia. Maanantaina Tyrnävän Murrossa lepäili ja ruokaili aivan tien varressa toista sataa joutsenta. Pääosa joutsenista on vielä Lapissa.

joutsenet
Laulujoutsenparvi Tyrnävä
YLE

Leudot ilmat ja hankalat tuulet pitävät laulujoutsenet vielä pohjoisessa. Muutto on kuitenkin hiljalleen alkamassa ja suuria joutsenparvia on havaittu Pohjois-Pohjanmaalla muun muassa Kuusamossa, Raahessa sekä Limingan ja Tyrnävän peltoaukioilla.

Pohjanlahden tärkein joutsenten levähdyspaikka on Hailuoto, jossa bongattavaa löytyy vielä vähänlaisesti. Lintuharrastajat uskovat, että joutsenet viihtyvät säiden muuttumiseen saakka Lapissa. Normaalistihan jopa puolitoistatuhatta joutsenta voi jo lokakuussa levätä Hailuodon pelloilla ja rannoilla.

Lämmin syksy suosii myös edelleen Suomeen harhautuneita viivyttelijöitä ja harvinaisuuksia. Bird Life Suomen mukaan viime viikolla on nähty vielä muun muassa pajulintu, hernekerttu, leppälintu ja useita haarapääskyjä. Raahesta löytyi syksyn kolmas aavikkotasku.

Lähteet: YLE Oulu