1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päivi Räsänen

Räsänen: Hätäkeskusuudistus setvittiin perusteellisesti

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan hätäkeskusuudistus setvittiin perusteellisesti ennen kuin hän teki päätöksen uudistuksen läpiviennistä. Räsänen otti edeltäjänsä Anne Holmlundin (kok.) junaileman hätäkeskusuudistuksen uuteen tarkasteluun syyskuussa.

Päivi Räsänen
ministeri, silmälasit, katse

Marraskuun alkupäivinä Räsänen päätti, että hätäkeskusuudistus viedään läpi aiemmin suunnitellulla tavalla. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Keski-Suomen alueen hätäkeskus sijoittuu Jyväskylän sijaan Vaasaan.

- Hyvin perusteellisesti selvitin mahdollisuudet sille, että jotain muutoksia olisi tehty. Herkällä korvalla kuuntelin niin henkilöstön näkemyksiä kuin muitakin mielipiteitä, mutta oli todettava, että juna oli jo mennyt niin pitkälle, että sen pysäyttäminen olisi tullut kalliiksi, Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan ennen hänen kauttaan oli jo päätetty muun muassa kuuden alueen tietoverkkojärjestelmästä.

- Me laskimme, että alueiden lisääminen olisi vaatinut selvästi lisää rahaa, eikä sitä tässä tilanteessa vain ollut käytettävissä. Sisäministeriönkin budjetista joudutaan pikemminkin kärsimään, Räsänen toteaa.

Myös sijaintipaikkakunnan pengottiin perusteellisesti osalla alueista.

- Jos alun perin olisi tehty toisenlaiset ratkaisut, niin myös mahdollisuudet olisivat olleet aivan toisenlaiset. Mutta näilläkin alueilla oli jo monessa asiassa edetty, remonttisuunnitelmat oli tehty ja koulutettu ja palkattukin henkilöstöä. Pakittaminen olisi tässäkin tuonut lisäkustannuksia. Lisäksi se olisi ollut hankalaa uudistuksen mukaisten sijoituspaikkakuntien henkilöstölle, Räsänen linjaa.

Hätäkeskuksen jyväskyläläishenkilöstöllä ei ole juuri ollut haluja muuttaa Vaasaan.

- Luotan siihen, että rekrytoinnissa onnistutaan ja mielestäni valtiolla on nyt erityinen vastuu hyvään henkilöstöpolitiikkaan tässä asiassa. Nämä ovat henkilöstön kannalta ikäviä ratkaisuja, ja se on ollut suurin murheeni tässä uudistuksessa, toteaa Räsänen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Outi Parikka

Lue seuraavaksi