Kreikan hallitusratkaisu lähellä

Kreikan uuden hallituksen kokoonpano julkistetaan keskiviikkona, hallituksen lähde kertoi keskiviikko-aamuyöllä. Väistyvä pääministeri George Papandreou poistui neuvotteluista tiistain - keskiviikon välisenä yönä kello yksi Suomen aikaa, ja neuvottelut jatkuvat myöhemmin samana päivänä.

velkakriisit
Mielenosoittajat pitelevät suurta banderollia.
Vasemmistolaiset mielenosoittajat kokoontuivat Akropoliin edustalla 8. marraskuuta. Banderollissa lukee "Lopettakaa pankkiirien hallitus. Säästöt ovat ongelma, ei ratkaisu. Vastarintaa!"Orestis Panagiotou / EPA

Papandreoun on määrä tavata Kreikan presidentti Korolos Papoulias keskiviikkona puoleen päivään mennessä. Nimettömänä pysyttelevän hallituksen lähteen mukaan puolueet kokoontuvat jatkamaan neuvotteluita presidentin ja pääministerin tapaamisen jälkeen. Hallituksen lähde kertoi, että puolueiden neuvoteltua uuden hallituksen kokoonpano ilmoitetaan.

Hallituksen lähde ei kommentoinut, mistä presidentti ja väistyvä pääministeri tulevat keskustelemaan.

Uudeksi pääministeriksi on ennakoitu Euroopan keskuspankin entistä varapääjohtajaa Lucas Papademosia.

Tuoreiden tietojen mukaan Euroopan keskuspankin entisen varapääjohtajan valituksi tuleminen ei näytäkään enää varmalta. Eräs anonyyminä pysyttelevä lähde kertoi Reutersille, että sekä molemmissa puolueissa on noussut esiin ongelmia Papademosin ehdokkudesta. Lähteiden mukaan molemmat puolueet katsovat nyt uusia ehdokkaita.

Kreikan hallituspuolue, sosialistinen Pasok ja opposition pääpuolue konservatiivinen Uusi demokratia ovat vääntäneet hallituksen muodostamisesta kahden päivän ajan. Pääministeri Papandreoun eroilmoitusta odotettiin vielä maanantaina, mutta sitä ei kuitenkaan tullut.

Myöskään Kreikkaa seuraavat 15 viikkoa johtavan hallituksen kokoonpanosta ei vielä ole tihkunut tietoja. Ilmeisesti kuitenkin valtiovarainministeri Evangelos Venizelos saisi pitää salkkunsa.

Pääministeriehdokkaaksi on veikkailtu myös Euroopan oikeusasiamiestä Nikiforos Diamandourosta sekä entistä valtiovarainministeriä Panagiotis Roumeliotista.

Uuden hallituksen tärkein tehtävä on hyväksyä EU:n ja IMF:n tukipaketin ehtoihin sisältyvät säännöt. EU pyysi jälleen tiistaina Kreikan väistyvää pääministeriä, valtiovarainministeriä, oppositiojohtajaa sekä keskuspankin johtajaa allekirjoittamaan kirjeen, jossa luvataan panna täytäntöön tukipaketin ehdot.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset