1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Maan ohittavaa valtavaa asteroidia ei näe paljain silmin

Suuri asteroidi lentää Maan ohi ensi yön aikana. Halkaisijaltaan 400-metrinen avaruusmurikka lentää Maan ohi Kuuta lähempää. Näin läheltä suuri asteroidi ei ole lentänyt vuosikymmeniin. Törmäysvaaraa ei kuitenkaan ole. Asteroidia ei myöskään näe paljain silmin.

tiede
Asteroidi YU55 tutkakuvassa vuonna 2005.
Asteroidi YU55 tutkakuvassa vuonna 2005.Reuters-TV

Välimatkaa Maahan jää vajaat 320 000 kilometriä.

Suomessa asteroidin havaitseminen on teoriassa mahdollista, mutta vaatii ison teleskoopin ja taitavan havainnoijan, kertoo toimitus- ja tiedotussuunnittelija Anne Liljeström tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta.

Asteroidi on juuri häviämässä horisonttiin siinä vaiheessa, kun sen havainnointiin olisi meillä tarpeeksi pimeää, Liljesteröm sanoo.

Monin paikoin on myös pilvistä.

Parhaat mahdollisuudet asteroidin näkemiseen ovat hänen mukaansa lännessä, esimerkiksi Yhdysvaltain itärannikolla, jossa on myös hyvin ammattitason laitteita.

Asteroidi, joka tunnetaan nimellä 2005 YU55, tarjoaa avaruustutkijoille ja harrastajillekin ainutlaatuisen tilaisuuden tarkkailuun. Asteroidi näkyy kuitenkin vain melko voimakkaiden kaukoputkien avulla.

Laskelmien mukaan asteroidi on lähimpänä Maata tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 1.28. Asteroidi näkyy pohjoisen pallonpuoliskon alueella.

Seuraavan kerran isoa asteroidia pääsee tarkkailemaan samalta etäisyydeltä vasta 2028.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi