Hakkeriameba levisi Suomeen

Moni haluaa olla Anonymous. Kansainvälinen hakkeriverkko on viime vuosina toiminut myös Suomesta. Asiantuntijat kuvailevat sen rakennetta amebaksi. Tietoverkkoihin murtautujissa on hyväntekijöitä ja pahantekijöitä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomessa Anonymousina on viime päivien aikana esiintynyt moni: Anonymous ilmoitti murtautuneensa Suomen vastarintaliikkeen sivuille, hakkeroi 16 000 henkilön tiedot oppilaitoksista - ja pari päivää myöhemmin irtisanoutui näistä kaikista teoista.

Mikä yhdistää arabikeväänä kaatuneita hallituksia, eläinrääkkäystä, Sonya ja skientologeja? Anonymous on puuhannut niiden kaikkien kimpussa. Maailman laajimmalle levinneen hakkeriyhteenliittymän agenda on löyhästi yhteiskunnallinen. Teemat vaihtelevat sen mukaan, kuka milloinkin esiintyy sen nimissä.

Näin asiantuntijat kuvailevat liikettä:

- Anonymousia kutsutaan hakkeriryhmäksi. Se on aika harhaanjohtava ajatus. Se on brändi, johon voit assosioida itsesi, panna maskin naamalle. Se on kuin Occupy Wall Street: Kuka vain voi ajaa mitä vaan poliittisia agendoja, sanoo Teemu Arina, sosiaalisen median asiantuntija.

- Anonymous ei ole niin pelottava kuin al-Qaida. Mutta samalla tavalla kuin al-Qaida on muuttunut brändiksi, niin Anonymouskin on muuttunut brändiksi, jonka alla on ryhmiä, joilla on hyvin vähän tekemistä toistensa kanssa, F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kuvailee.

- Kansainvälisesti Anonymous on löyhähkö yhteenliittymä hakkereita, jotka ovat tehneet myös korkean profiilin hakkerointeja. Suomessa ryhmä on toiminut aika matalalla profiililla ennen tätä, KRP:n rikoskomisario Timo Parviainen sanoo.

Hakkerit tekevät hyvää paljastaessaan heikkouksia

Hakkereissa on sekä valkoisen että mustan pipon pitäjiä: osalla on mielestään hyvä tarkoitus, joidenkin tarkoitus on aiheuttaa vahinkoa.

- Pointti on siinä, että he radikaalilla tavalla voivat näyttää, mikä on vikana - esimerkiksi että tiedot pitää suojata paremmin, MikroPC:n toimittaja Ossi Jääskeläinen sanoo.

Suomen suurimman henkilötietovuodon tarkoitus on voinut olla hyvä tai paha.

- Alkuperäisen vuotajan motiivi ei ole tiedossa. Hän tuskin on hyötynyt rahallisesti tästä vuodosta, jolloin motiivi on ilkivalta tai herättely, jossa on haluttu osoittaa ongelmien olemassaolo. F-Securen Mikko Hyppönen arvioi.

- Kun etsii haavoittuvuuksia asioista, osoittaa, ettei järjestelmä ole turvallinen. Voi näyttää, ettei asiat toimi niinkuin väitetään, Teemu Arina sanoo.

Ison joukon voimalla voidaan tehdä suuria hyökkäyksiä.

- Hakkerit voivat tehdä asioita, joita viranomaiset ei voi lain takia tehdä. On hienojakin saavutuksia: He ovat maailmalla pystyneet esimerkiksi ajamaan alas lapsipornopalvelimia, mitä poliisi ei laillisuussyistä pystynyt tekemään, MikroPC:n toimittaja Ossi Jääskeläinen sanoo.