1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamun lehdet

Ai Weivei ei ole yksin, ja se on uutta.

Kotimaan uutiset
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Tietosi vuotavat, oletko valmis, kysyy Ilkan (siirryt toiseen palveluun) päätoimittaja Matti Kalliokoski. Kaikesta hänen mielestään huomaa, että tietoyhteiskunnan rakentaminen on vielä alkutekijöissään.

”Ihmisistä kertyy valtava määrä tietoa heidän arkisesta toiminnastaan. Yleinen mielipide ei osaa päättää, mitä mieltä se siitä on.”

Kalliokoski luettelee esimerkkejä: moni riemastui kun Wikileaks julkaisi satojatuhansia diplomaattisähkeitä, suomalaisen hakkeriryhmän murtautuminen kansallissosialistisen Suomen vapausrintaman sivuille ei aiheuttanut kummempia reaktioita, mutta tämän viikonlopun tietovuotoa taas on kauhisteltu yksimielisesti.

Kalliokoski kirjoittaa, kuinka viranomaiset ovat Suomessa saaneet rauhassa laajentaa rekistereitään ilman kritiikkiä. Se on vaiennettu toteamalla, ettei nuhteettomasti elävillä ole mitään pelättävää. Nyt on Kalliokosken sanoin ”aika avata silmät” ja todeta, että tietojen yletön kerääminen on vaarallista ja niiden päätyminen pahantahtoisille ihmisille mahdollista.

”Turvallisia rekistereitä ei ole.”

Työterveyshuollon hellimät rapakuntoiset

Työikäisten kunto heikkenee häkellyttävää vauhtia, raportoi Kauppalehti. Lehti lainaa työterveysalalla toimivan AinoActive- yhtiön toimitusjohtajaa Jyrki Eklundia kertoessaan, kuinka parikymppiset ovat huonommassa kunnossa kuin nelikymppiset, jotka hekin ovat huonommassa kunnossa kuin nykyiset kuusikymppiset 20 vuotta sitten.

”Jos Eklundin luvut ovat totta, jäävät puheet työurien jatkamisesta ja eläkeiän nostamisesta turhiksi.(…)Ainoa varma nousija on hoivakustannukset.”

Hallitus lupasi yritysverotukseen hyvinvointivähennyksen osana raamisopimusta. Se tarkoittaisi, että jokaista koulutukseen ja kuntoutukseen käytettyä euroa kohden yritys saisi tehdä 1,5 euron vähennyksen. Kauppalehti aprikoi tällaisten verotukien rämettävän aidon markkinaehtoisen kilpailun. Jollain toisella tavalla pitäisi siis ratkaista se ristiriita, että historian korkein elintaso ja tasokkain työterveyshuolto ei pysty pitämään ihmisiä työkykyisinä.

Some - tuo itseriittoisen omakehun keidas

Tanssikoulunpitäjä Taina Kovalainen arvioi parin viikon takaisessa Ajankohtaisessa kakkosessa, että Liedon Verkarannan asuinalueen arvo saattaa laskea ja alue muuttua vaarallisemmaksi, kun alueelle muuttaa kehitysvammaisia. Iltalehdessä kolumnoiva Kaarina Hazard odotti keskustelua siitä, mikä ”hankkeessa ilmeisenä kaihersi: se, että kehitysvammaisille aiotaan antaa laatua. Hirsirakenteita, pikkuruutuikkunoita, lautalattioita! Tämähän sopisi mihin tahansa Gloriaan! Ja nyt se annetaan noin vain vammaisille!”

Hazard odotti vilkasta keskustelua lausumattomista luokitteluista, mutta me päätimme juuttua haukkumaan Taina Kovalaista.

”Ja miten olivatkaan vammaisten asiat meitä yhtäkkiä lähellä. Siellä me kilvan huutelimme, kuka enemmän on vammaista auttanut, minäkin kerran kirjastossa avasin oven ja silloin kerran nätisti katsoin ja kauniisti kuuntelin, vaikken sanaakaan saanut selvää.” Niin ihanasti osaa sosiaalinen media yhdistää itseriittoisen omakehun vahingoniloiseen lynkkaamiseen, Hazard sanailee.

Kiinalaiset toisinajattelijan tueksi

Kiinassa kommunistihallintoa arvostellut taiteilija Ai Weiwei pidätettiin huhtikuussa ja hiljattain hänelle mätkäistiin yli 1,7 miljoonan euron veromätkyt. Eräpäivä on ensi viikolla.

Veikko Vuorikoski kirjoittaa Aamulehden (siirryt toiseen palveluun) Ylänurkassa, kuinka Weivein kohtalo on herättänyt ennennäkemättömän ilmiön: jo 20 000 kiinalaista on lahjoittanut Weiweille rahaa mätkyjen maksamiseen. Rahaa on toimitettu sähköisesti, kirjeitse ja jopa taiteilijan kotitalon muurien yli lennätettyinä seteliliidokkeina.

Vaikka parikymmentätuhatta ihmistä on murto-osa kiinalaisista, on tapahtunut merkki siitä, että ihmisiä kiinnostaa muukin kuin rikastuminen, Vuorikoski kirjoittaa. Tähän saakka Kiinan johto on roikottanut rikastumisen porkkanaa kansalaisten nenien edessä toivoen heidän unohtavan vapaus- ja demokratiavaatimukset.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi